Madžarsko tožimo zaradi omejevanja LGBT vsebin; v Ugandi, kjer istospolne pošiljajo v zapor, posvajamo opice

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič in ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon (Foto: STA)

Še ena odločitev vlade, ki je ne le nepotrebna, ampak škodljiva. Slovenija se bo namreč pridružila tožbi proti Madžarski zaradi “kršenja pravic pripadnikov skupnosti LGBTQ+”, je na včerajšnji seji odločila vlada. Po navedbah ministrstva za delo se Slovenija tožbi, ki jo je podpisalo še deset držav, pridružuje z namenom izražanja podpore temeljnim vrednotam unije. Medtem ko Slovenija toži Madžarsko zaradi LGBTQ+ pravic, pa predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič “krepi odnose” z Ugando, kjer so sprejeli veliko strožji zakon proti homoseksualcem, tam jim grozi celo zaporna kazen. A je Klakočarjeva v tem primeru pogledala vstran in raje posvojila opico.

“Slovenija želi s priglasitvijo intervencije v tožbi EK proti Madžarski izraziti svojo neomajno podporo temeljnim vrednotam, na katerih temelji EU: človekovemu dostojanstvu, svobodi, demokraciji, enakosti, vladavini prava in spoštovanju človekovih pravic, vključno s pravicami pripadnikov in pripadnic manjšin,” so v sporočilu zapisali na ministrstvu.

Koalicija pa ni bila tako ažurna v obsodbi Rusije kot podpornice terorizma, da bi s tem izrazili obsodbo ruskih napadov na civilno prebivalstvo, kot v obsodbi Madžarske zaradi zakona, kjer omejujejo medijske vsebine, ki spodbujajo istospolno usmerjenost.

Dvojna merila vlade
Resolucijo glede Rusije kot podpornice terorizma so sprejele že nekatere države članice, novembra lani jo je sprejel tudi Evropski parlament, vendar slovenski evropski poslanci takrat le-te niso podprli. Evropski parlament je ob sprejetju tudi pozval države EU, naj storijo podobno. Ravno eden od razlogov, zakaj DZ ni podprl te resolucije, je bil, da je ni podprlo veliko število držav članic. Sedaj pa je Tanja Fajon komentirala odločitev vlade pri postopku proti Madžarski, da je “ponosna, da smo se pridružili za zdaj ozkemu krogu držav EU in Evropski komisiji. S tem spet dokazujemo, da ne bomo popuščali, ko gre za človekove pravice. Slovenija se je vrnila v jedro držav prijateljic vladavine prava,” je še dodala.

Klakočar Zupančičeva v Ugandi (Foto: Twitter)

Madžarsko tožijo zaradi predpisov, ki omejujejo LGBTQ+ vsebine
Madžarska je junija 2021 s spremembami vrste različnih predpisov, ki se med drugim nanašajo na medijske storitve, oglaševanje in izobraževanje, uzakonila nekatere prepovedi in omejitve glede vsebin, ki spodbujajo ali prikazujejo identificiranje z drugačno identiteto od tiste, ki ustreza spolu ob rojstvu, spremembo spola ali homoseksualnost.

Medtem je Uganda sprejela veliko bolj strog zakon, ki posameznikom prepoveduje identificiranje oseb LGBTQ in je za to zagrožena zaporna kazen do deset let. Parlament je nov zakon potrdil skoraj soglasno. Zakon predvideva tudi, da morajo družinski člani oseb LGBTQ o njihovi spolni identiteti obvestiti oblasti. Prav tako vključuje kazni in pregon organizacij, ki bi zagovarjale zaščito istospolno usmerjenih, pa vseeno predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič “krepi odnose” s to državo in nizkotno obrača pogled stran od tega dejstva. Poleg tega je vsem jasno, da je s sosedami potrebno imeti dobre odnose, le naši vladi ne.

Zakon o LGBT v Ugandi

Sara Kovač