Mednarodna zveza desne sredine soglasno sprejela obe resoluciji SDS

Foto: Twitter

Včeraj in danes poteka zasedanje generalne skupščine in izvršilnega odbora Mednarodne zveze sredinskih demokratov (IDC-CDI), ki so se ga na Bledu udeležili najvidnejši politiki desne sredine s celega sveta. Mednarodno zvezo sestavlja več kot 100 strank iz 80 držav, na izvršilnem odboru so bile potrjene še tri nove članice.  Članice so obravnavale prihodnost Evrope, Latinske Amerike, Afrike, obravnavana so bila poročila s skoraj vseh regiji sveta, pomembne pa so za številne države, ne le za organizacijo, saj imajo podporo več kot 180 članic z vsega sveta. Obravnavana je bila tudi resolucija o Sloveniji, ki je bila soglasno sprejeta.

Na zasedanju generalne skupščine je bila v ospredju obravnava 13 resolucij, katerih skupni imenovalec so mir, demokracija in varnost oziroma grožnje miru po svetu in v posameznih regijah, grožnja demokraciji in grožnja varnosti državljanov. Predsednik IDC-CDI Andres Pastrana se je na novinarski konferenci zahvalil predsedniku SDS Janezu Janši in Slovencem za gostoljubje. Janša, ki je podpredsednik IDC-CDI, je po koncu zasedanja sporočil, da je bila soglasno sprejeta tudi resolucija o Sloveniji, ki naslavlja vse tri omenjene grožnje, pripravili pa so jo v SDS.

Resolucija glede razmer v Sloveniji
Na predlog SDS je bila prav tako soglasno sprejeta tudi resolucija, ki obravnava razmere v Sloveniji. Nanaša se na pritiske na medije, predvsem na nacionalno televizijo in Ustavno sodišče, ki obravnava zakon o RTV. Kot je dejal Janša, ima zadeva evropske razsežnosti, saj je vpletena tudi evropska komisarka Věra Jourová. Povedal je, da je bila v zadnjih dneh dodana še refleksija na sklep vlade, ki je ukinila Dan spomina na žrtve komunističnega nasilja. Navzoči na Bledu so bili izjemno presenečeni, da se to dogaja v državi, kjer je več kot 700 morišč. Še posebej pa so bili udeleženci zaprepadeni, ker je vlada Roberta Goloba ta sklep sprejela le nekaj ur pred začetkom tega dneva, medtem ko je na Trgu republike potekala slovesnost v spomin na žrtve.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

IDC-CDI v sprejeti resoluciji obžaluje razveljavitev ključnih reform, ki jih je uvedla prejšnja vlada, vključno z reformami davkov, dolgotrajne oskrbe, preglednosti javnega naročanja v zdravstvu, zmanjšanja birokracije, decentralizacije in številnih drugih, kar negativno vpliva na blaginjo državljanov.

IDC-CDI meni, da je medijska krajina v Sloveniji po mednarodno primerljivih podatkih izrazito neuravnotežena, saj je več kot 92 % vseh vrst medijev usmerjenih levo ali skrajno levo. Edini nacionalni medij v Sloveniji je javna RTV Slovenija, ki je financirana s strani davkoplačevalcev in bi zato morala biti v svojem političnem poročanju nepristranska. IDC-CDI je zato nadvse zaskrbljen zaradi sprejetja zakona s strani sedanje koalicije, s katerim si koalicija prizadeva prevzeti nadzor nad RTV Slovenija.

Foto: Twitter

IDC-CDI vse ustrezne institucije v Sloveniji poziva, naj spoštujejo Ustavo in zakone ter nemudoma prenehajo s političnim pritiskom na vodstvo RTV Slovenije in na Ustavno sodišče. Poleg tega IDC-CDI izraža izredno zaskrbljenost glede dejanj vlade, ki obujajo prakse, ki spominjajo na totalitarni režim. Kot piše v sprejeti resoluciji, so člani generalne skupščine IDC-CDI globoko pretreseni in zgroženi nad nedavno odločitvijo Vlade, ki je na predvečer obeležitve Dneva spomina na žrtve komunizma, ta dan ukinila. Ta odločitev ogroža integriteto zgodovinskega spomina in spodkopava prizadevanja za pravičnost, tako za žrtve kot njihove družine.

Odločitev vlade, ki je bila sprejeta ravno na predvečer obeležitve, pa je le še povečala skrbi in sprožila javno ogorčenje.

Ana Horvat