Nekdanji veleposlanik: V ozadju upora diplomatov je nepoznavanje materije in malomarnost

Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon (foto: STA)

“Še en dokaz, da v vladi Roberta Goloba delajo “vse povprek” in večinoma ne vedo, kakšne zakonske in druge predloge sprejemajo na sejah,” se je na upor na zunanjem ministrstvu Tanje Fajon odzvala poslanka SDS Jelka Godec. Diplomati namreč grozijo, da se ne bodo odpravili na diplomatska in konzularna predstavništva, saj da se jim po spremembi zakonodaje, ki jo je ministrstvo za zunanje in evropske zadeve očitno spregledalo, s 1. januarjem za delo v tujini obetajo nižja neto izplačila, poroča N1. 

Ministrstva imajo v vladi Roberta Goloba očitno težave s poznavanjem dokumentov in sprejemajo zakonske predloge, ki jih kot kaže sploh ne preberejo in preučijo. Zunanje ministrstvo Tanje Fajon je tako, po poročanju N1, spregledalo, kaj prinaša zakon o čezmejnem izvajanju storitev, ki ga je državni zbor sprejel konec marca, ministrstvo za delo pa ga je v medresorsko usklajevanje poslalo že sredi lanskega decembra. Takrat na zunanjem ministrstvu niso imeli pripomb, sedaj pa so ugotovili, da bodo spremembe pomembno vplivale na plače njihovih uslužbencev, ki so napoteni v tujino.

Diplomati so tako zagrozili, da se v tujino ne bodo odpravili, tisti pa, ki so že v tujini, pa pravijo, da se bodo predčasno vrnili v domovino. Dogajanje je komentiral tudi diplomat in nekdanji veleposlanik v ZDA Tone Kajzer, ki je dejal, da gre, če informacije držijo, “za nepoznavanje materije ali celo za veliko malomarnost vodilnih struktur v MZZ, ki skrbijo za primerljive pogoje dela slovenske diplomacije.”

MZZ Foto: STA

Konec marca je namreč državni zbor sprejel zakon o čezmejnem izvajanju storitev. Zanj je glasovalo 53 poslancev iz koalicijskih vrst. Z njegovim sprejemom je bil med drugim črtan drugi odstavek 144. člena zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki pa se do konca letošnjega leta še uporablja. Ta je omogočal, da so se prispevki za pokojninsko in invalidsko zavarovanje pri nekaterih delavcih, napotenih v tujino, plačevali od bruto plače, ki bi jo prejemali za enako delo v Sloveniji. Od 1. januarja 2024 se bodo ti prispevki plačevali od bruto plače, ki jo delavci v tujini dejansko prejmejo.

Kajzer: Gre za poslabšanje že tako slabih pogojev za delo slovenskih diplomatov v tujini
Ko je MDDSZ lani pripravilo predlog citiranega zakona, bi se moralo MZZ odzvati in v notranji koordinaciji na vladi bi morala gospa ministrica Tanja Fajon (če bi jo njene službe seveda opozorile na zadevo, pa je očitno niso) opozoriti, da bo prišlo do poslabšanja že sedaj slabih pogojev za delo slovenskih diplomatov v tujini, pravi Kajzer in dodaja, da bi se to moralo urejati, brez da se zadeve izpostavljajo po medijih, saj ne pozna primera države EU, kjer bi v medijih razpravljali o pogojih dela njihove diplomacije.

Diplomat Tone Kajzer (Foto: STA)

Če si Fajonova že pripisuje odlično delo slovenske diplomacije, diplomati pričakujejo, da bo zadevo sistemsko uredila
Osebno je bil diplomat Kajzer že večkrat napoten v tujino in pravi, da so, kar se tiče plač, že sedaj zadeve urejene nesistemsko in ob valutnih nihanjih prihaja do velikih razlik pri plačah. “Osebno seveda pričakujem, da se bo zadeva sistemsko uredila, kjer se bi po mojem mnenju morala gospa ministrica, če si že pripisuje zasluge za odlično delo slovenske diplomacije v primeru uspešne izvolitve za nestalno članico VS OZN, osebno zavzeti pri premierju, da se k zadevi pristopi sistemsko in da se slovenski diplomaciji tako doma kot predvsem v tujini zagotovijo ustrezni pogoji za delo in seveda primerno plačilo, kjer se bi morali zgledovati po EU državah članicah (npr. Švedska, Beneluks …), ki jih gospa ministrica sama večkrat omenja kot zgled.”

V nasprotnem se bo nadaljevala degradacija in negativna selekcija znotraj slovenske diplomacije, kar seveda po mnenju Kajzerja pomeni tudi erozijo državnosti.

Anita Gužvič