Pahor povozil Pirc Musarjevo

Nekdanji predsednik republike Borut Pahor se je srečal z italijanskim predsednikom Mattarello, čestital pa je tudi našemu kolesarskemu asu Primožu Rogliču. (Foto: Twitter)

Čeprav je Slovenija le dvomilijonska država, se lahko pohvali po vrhunskih športnikih, ki s svojimi neverjetnimi dosežki najbolje promovirajo Slovenijo v svetu. Med slednje se nedvomno uvršča slovenski kolesarski as Primož Roglič, ki je kot prvi Slovenec zmagal na znamenitem Giru v sosednji Italiji. Na podelitvi v Rimu pa ni bilo slovenske predsednice, temveč je protokolarno vlogo prevzel kar nekdanji predsednik države Borut Pahor. 

Svete Višarje so v soboto preplavili slovenski navdušenci nad športom. Na skoraj vseh kotičkih ob progi je bilo mogoče videti slovenske zastave in slišati slovensko besedo. Vzdušje pa je bilo toliko bolj neverjetno potem, ko je navkljub mehanski okvari kolesa Primož Roglič uspel priboriti odločilno zmago. Kot nosilec roza majice je Roglič v nedeljo odpeljal še zadnjo etapo in po prečkanju ciljne črte v Rimu slavil s prednostjo 14 sekund pred Britancem Geraintom Thomasom.

Preberite tudi: Dve različni Sloveniji

“Italijanski predsednik Sergio Mattarella je podelil pokal zmagovalcu ⁦Giro di Italia Primožu Rogliču. V Rim ni povabil predsednice Nataše Pirc Musar, čeprav je bila tam pred kratkim,” je nedeljsko dogajanje komentiral zamejski odvetnik Damijan Terpin. Nekdanji predsednik republike Pahor je na Twitterju pred sklenitvijo znamenite dirke po Italiji sporočil, da bo skupaj s predsednikom Mattatello pričakal zmagovalca Gira, pred tem pa ga je italijanski predsednik sprejel na zasebnem pogovoru v palači na Kvirinalu.

Pirc Musarjeva se je sicer z italijanskim predsednikom srečala pred dvema tednoma in v luči srečanja poudarila, da do predsednika Mattarelle goji globoko spoštovanje, saj s svojimi besedami in dejanji kaže, kaj pomeni biti državnik. Kot je izjavila tedaj, je predsednika seznanila tudi s prizadevanji slovenske manjšine v Italiji, da se čim prej skliče omizje za manjšine, ki deluje v okviru italijanskega notranjega ministrstva, kar je ta tudi podprl. “Nasloviti je treba predvsem vprašanje uveljavitve zajamčenega zastopstva v italijanskem parlamentu,” je poudarila. Marsikdo je tudi pomislil, ali je morda razlog njene nedeljske odsotnosti v tem, da je bila v preteklosti podobno kot slovenski levi pol kritična do novoizvoljene oblasti v Italiji. 

“Težko je zbrati besede v teh trenutkih … za Primoža Rogliča res ni ovir. Neverjetna vožnja ob neverjetni kulisi slovenski zastav na Svetih Višarjah. Dan za zgodovino, čestitke Primož,” je sicer v soboto v znak čestitke našemu kolesarskemu asu zapisala Pirc Musarjeva. 

Spomnimo, da je Pirc Musarjeva v predvolilni kampanji nastopala izrazito nastrojeno proti zmagoviti italijanski stranki in jih označila za neofašiste. Medtem pa je predsednik Pahor oba predsedniška mandata gojil tople odnose z italijansko stranjo, kar je pripeljalo do zbliževanja in zacelitve odprtih ran med obema narodoma.

Sara Kovač