Pikalo: Zavržna izjava predsednice DZ

Vidni predstavnik SD je o predsednici DZ povedal, da nima pojma o zgodovini države, ki jo je obiskala. (Foto: STA)

Zavržna izjava predsednice DZ, brez takta in zgodovinskega spomina. Ruanda je na vrhu po deležu žensk v parlamentu zaradi genocida, množičnega masakra med Tutsiji in Hutuji – ker so preprosto pobili večino moških. Cela polja ubitih, na pol zagrebenih moških trupel so ostala…” Tako je Jernej Pikalo, nekdanji minister, politolog in vidni predstavnik Socialnih demokratov komentiral izjavo predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič.

Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič danes nadaljuje z obiskom Ruande, kjer je v spremstvu predsednice poslanske zbornice Ruande Donatille Mukabalisa obiskala tudi spominski center, posvečen žrtvam ruandskega genocida izpred 29 let.

Klakočar Zupančič je med pogovori v parlamentu v Kigaliju izpostavila, da si državi delita vrednote. “Ruanda kot afriška država, ki deli vrednote, ki jih ima Slovenija, in Slovenija kot država Evropske unije, ki skuša odpreti svoja vrata zunaj Evropske unije. Verjamem, da imata državi, kot sta najini, ki sta v zgodovini doživeli marsikaj, veliko skupnega,” so je prek Twitterja povzeli na profilu ruandskega parlamenta.

To pomeni tudi, da lahko odpremo vrata za poslovanje, izmenjavo znanja, zlasti na področju varstva okolja in spodbujanja človekovih pravic. Od vas se lahko naučimo, kako spodbujati pravice žensk in opolnomočiti ženske,” je še dodala predsednica DZ. V nedavnem poročilu Interparlamentarne unije (IPU) se je Ruanda namreč uvrstila na vrh svetovne lestvice po številu žensk v parlamentu. Slovenija je na 35. mestu.

Izjava je razburila nekdanjega ministra Jerneja Pikala iz sicer koalicijske stranke Socialnih demokratov. Ta je direktno komentiral, da predsednica državnega zbora nima pojma o zgodovini Ruande, saj visok delež žensk v ruandski politiki ni posledica “spodbujanja” ter “opolnomočenja” ženskih pravic, oziroma razvitosti ruandske družbe, temveč gre za tragično zgodovinsko okoliščino.

Spomnimo, da je bilo v ruandskem genocidu leta 1994, med 7. aprilom in sredino julija, pobitih okoli 800 tisoč Tutsijev in zmernih Hutujcev, med katerimi je bilo več moških. Med genocidom je bilo posiljenih tudi okoli pol milijona žensk. Genocid je v tej mali afriški državi povzročil pomanjkanje človeškega kapitala in demografsko krizo, ki se kot posledica kaže tudi v večjem deležu žensk v politiki. 

Andrej Žitnik