Turizem svobodnjakov v državi, kjer kršijo pravice LGBTQ+

Klakočar Zupančičeva s predsednico ugandskega parlamenta (Foto: Twitter)

Od ponedeljka se predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič s poslanko Svobode Mojco Šetinc Pašek mudi v Afriki na uradnem obisku v Ugandi in Ruandi. Včeraj jo je gostila predsednica parlamenta Ugande Anita Annet Among. Prav tako pa je na dan obiska Klakočar Zupančičeve ugandski predsednik Yoweri Museveni pozval afriške voditelje, naj zavrnejo “spodbujanje homoseksualnosti”, kar pomeni, da bo podpisal zakon proti LGBTQ+, ki ga je parlament sprejel prejšnji mesec.

Za predsednico DZ Klakočar Zupančičevo je pester teden obiskov. Sicer je od začetka mandata obiskala Uzbekistan, Maroko, Japonsko, s Falkonom tudi sosednjo Avstrijo. Sedaj pa krepi odnose v Afriki. V Ugandi jo je včeraj  gostila Anita Annet Among, predsednica ugandskega parlamenta. V sredo pa ju bo sprejela še Donatille Mukabalisa, predsednica poslanske zbornice Republike Ruande.

Ugandski parlament je namreč prejšnji mesec potrdil predlog zakona, ki posameznikom prepoveduje identificiranje oseb LGBTQ, za to je zagrožena zaporna kazen do deset let. Parlament je nov zakon potrdil skoraj soglasno. Zakon predvideva tudi, da morajo družinski člani oseb LGBTQ o njihovi spolni identiteti obvestiti oblasti. Prav tako vključuje kazni in pregon organizacij, ki bi zagovarjale zaščito istospolno usmerjenih.

“Parlament se ne bo sramoval omejiti nobenih pravic” in molitev po sprejetju zakona
Ob sprejetju zakona pa je predsednica ugandskega parlamenta dejala: “Slišimo in priznavamo nasvete strokovnjakov za človekove pravice, vendar smo pozorni na misli in duha oblikovalcev naše ustave. Zavedamo se, da ustava vsebuje pravice, od katerih ni mogoče odstopati, in v tem postopku si Parlament prizadeva priznati te pravice, od katerih ni mogoče odstopati. Vendar pa bodo norme in težnje ugandskega ljudstva vedno ostale nadrejene. Ta parlament se ne bo sramoval omejiti nobenih pravic, od katerih je mogoče odstopati, kolikor bo priznal, zaščitil in varoval vladajočo voljo, norme in težnje ugandskega ljudstva. To je danes storila večina in prek nje je ljudstvo Ugande spregovorilo”.

Spodbujanje kulturnih vrednot?
“Cenim podporo Slovenije pri krepitvi naših kulturnih vezi; memorandum o soglasju, ki smo ga podpisali leta 2019, še naprej spodbuja naša prizadevanja pri ohranjanju in spodbujanju naših kulturnih vrednot,”
je zapisala predsednica ugandskega parlamenta ob obisku Klakočar Zupančičeve. Verjetno ji naša predsednica DZ ni povedala, da se ne strinja z njihovo kulturo, v kateri ne dopuščajo homoseksualnosti.

Annet Among je še zapisala, da Klakočarjeva prihaja ravno v času, ko obravnavajo državni proračun. “Kot voditeljice bi želela, da raziščemo več področij, na katerih si lahko prizadevamo za opolnomočenje in povišanje položaja naših zakonodajalcev, zlasti žensk”, je zapisala in dodala, da ceni zanimanje Klakočarjeve za sodelovanje z ženskimi organizacijami, kot je Ugandska ženska mreža (UWONET).

Kaj sta si mislili Šetinc Paškova in Klakočar Zupančičeva ob sestanku s člani parlamenta, ki so sprejeli oster zakon proti LGBT? (Foto: Twitter)

“Prihodnost ženske v prostorih, kjer prevladujejo moški, je v tem, da ženske, kot smo me, držimo za roke in sodelujemo,” je še dejala in dodala, da ne dvomi, da bosta Uganda in Slovenija še naprej hodili po enakih poteh sodelovanja.

Sara Kovač