[Video] Evropski poslanec Zver na Komisijo naslovil zahtevo za popolno ustavitev tihotapskih NVO-jev

Evropski poslanec Milan Zver.

Evropski poslanec Milan Zver napoveduje, da bo na Evropsko komisijo naslovil zahtevo za popolno zaustavitev vsakršnega financiranja nevladnih organizacij, ki so vpletene v tihotapljenje nezakonitih migrantov v Evropsko unijo. V komentarju evropskega poslanca predstavlja še dve dodatni rešitvi, vezani na večji nadzor denarja, ki se steka v afriške države, in večje upoštevanje že sprejetih, a nerealiziranih sklepov Evropskega sveta.  

“Evropa se v zadnjih tednih sooča z najhujšim migracijskim pritiskom po letu 2015, EU pa se obnaša, kot da tega problema ne želi rešiti. Prva stvar, ki jo moramo narediti, je zaustavitev vsakršnega financiranja NVO-jev, ki tihotapijo migrante v Evropo. To zahtevo bom v naslednjih dneh naslovil tudi na Evropsko komisijo,” je dejal v video nagovoru.

Zver nato ponudi še dve dodatni rešitvi za zaustavitev ilegalnih migracij. Drugi del rešitev je pogojevanje finančne pomoči afriškim državam z njihovo učinkovitostjo pri zaustavljanju migracijskih tokov. “Dovolj nenadzorovanih milijard smo poslali v Afriko, izkupiček za EU pa je bil prej negativen kot pozitiven,” pove evropski poslanec.

Tretji del rešitve pa so tudi neuresničeni sklepi Evropskega sveta iz decembra 2016, junija 2018 in junija 2019, katerih realizacija bi takoj zaustavila ilegalne migracije v Evropo. “Ključni so trije stebri: rigorozno vračanje migrantov brez urejenega statusa – za kar naj vsaki državi pomoč ponudi Frontex; zaprtje zunanje kopenske in pomorske meje EU ter vzpostavitev sprejemnih centrov izven Evrope,” pove Zver.

“Začnimo se na svojih tleh obnašati kot gospodarji, ne gosti,” zaključi evropski poslanec. 

Kdaj bo na vrhu EU prevladala zdrava pamet?
Evropski poslanec se tako pridružuje glasovom evropskih politikov, ki odločevalce na vrhu EU opozarjajo na nevarnosti nezakonitega in nekontroliranega priseljevanja. Predsednica Evropske komisije je sredi septembra obiskala italijanski otok Lampedusa v Sredozemskem morju. Otok je zaradi svoje geografske lege (od Tunizije oddaljen približno 333 kilometrov) postal migrantsko žarišče. Po ogledu razmer je predstavila načrt za obvladovanje migracij v desetih točkah, ki pa vključuje tudi prerazporejanje migrantov po Evropski uniji. Poljska je že napovedala, da bo tej točki načrta nasprotovala. Načrt predsednice Evropske komisije pa ni vključeval pomorske blokade, ki jo je v preteklosti napovedovala italijanska premierka Georgia Meloni. Številni so prepričani, da bi bila prav ta eden učinkovitejših ukrepov.

Ž. K.