Vlada in mediji bodo za ministričin neuspeh okrivili opozicijo

Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon (Vir: STA)

Videti je, da se je v slovenskih tranzicijskih medijih že začel utrjevati teren, da bi se potencialni neuspeh Slovenije v kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta OZN okrivilo opozicijo. Razlog? Ta naj bi premalo pomagala. Očita se ji tudi kritično držo do afriške eskapade, ki se jo je na lastno roko udeležila predsednica Državnega zbora. 

V Delu so tako zapisali: “Če Slovenija ne bo izvoljena, bo opozicija, ki v ničemer ne pomaga pri lobiranju za podporo, to izkoristila za nov napad na ministrico in vlado.” Da bi resnično lahko spodletela, pojasnjujejo v nadaljevanju. Uspeh na junijskem glasovanju bo namreč odvisen od afriških držav, ki s 54 glasovi predstavljajo slabo tretjino vseh članic ZN. “Slovenska diplomacija z bolj ali manj spretnimi pomočniki izvaja diplomatsko invazijo na črno celino v iskanju še vedno manjkajoče podpore za izvolitev,” so še zapisali.

Ključ je seveda v tem, tega v primeru poraza ne bodo priznali, da je celotna kampanja izrazito nespretna. Tako jo je komentiral dr. Pogačnik: “Po eni strani je dobro, da se Slovenija multilateralno odpira, in da se pojavlja na kontinentih, ki jih doslej ni pokrivala … Slovenija ima namreč trenutno veleposlaništvo v Afriki zgolj v Kairu. Drugo pa je vprašanje, ki se je zadnje čase pojavljalo – o smiselnosti, smotrnosti teh obiskov, ki se jih je utemeljevalo na zelo različne načine, v krogu. Od tega, da gre za lobiranje za sedež nestalne članice republike Slovenije v varnostnem svetu OZN, prek tega, da gre za nekakšno krepitev prisotnosti Slovenije v afriški regiji, prek tega, da gre za študijski obisk, kar je zelo zanimivo, do tega, da je šlo za neke vrste turizem. In potem se je to vrtelo v krogu, večkrat …”

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je v Ugandi posvojila šimpanza. (Foto: Twitter)

Spretni ali nespretni, dejstvo je, da za Slovenijo v Afriki ni pretiranega zanimanja. Ravno včeraj se je odvijala mednarodna konferenca Dan Afrike, ki jo organizira ministrstvo za zunanje zadeve. Vabilo na konferenco je bilo poslano na vsa veleposlaništva afriških držav. Na 54 vabil se jih je odzvalo le osem zunanjih ministrov, poroča STA. Predstavniki Čada, Gambije, Gane, Komorov, Libije, Malavija, Ruande in Ugande so se ministrici pridružili na panelu. Osrednja tema konference je podnebna varnost, doseg konference pa očitno ne prav velik, že glede na borno udeležbo.

https://twitter.com/DrPogacnik/status/1648945349220761602?s=20

Se obeta šlamastika?
Zunanja ministrica je bila takrat, ko so bili Socialni demokrati še v opoziciji, izrazito kritična do slovenske zunanje politike, ki je nanizala kar nekaj uspehov. Janševa vlada je uspešno vodila Evropsko unijo, Slovenija je z obiskom treh državnikov v Kijevu ustvarila diplomatski precedens, ki so mu nato sledile druge države, EU ministri so se poenotili okrog stališča nekdanjega notranjega ministra Hojsa o preprečitvi nezakonitih migracij iz Afganistana, Slovenija se je pod vodstvom zunanjega ministra Logarja pridružila skupnosti mediteranskih držav, Blejski strateški forum je bil izjemno obiskan, itd.

Po volitvah je prišlo do zamenjave oblasti. Odgovornost za zunanjo politiko Slovenije je prevzela Tanja Fajon, ki je sedaj odgovorna za projekt izvolitve Slovenije za Varnostni svet ZN. Odgovornost počiva samo v njenih rokah in rokah trenutne oblasti. Posledično bo odgovorna tudi za morebitni neuspeh.

Gal Kovač