Vlada se očitno pripravlja na še en neuspeh

Razpravna dvorana Varnostnega sveta Združenih narodov. Vir: AFP

Slovenija se poteguje za nestalno članico Varnostnega sveta ZN. Delo slovenske diplomacije je tako od začetka leta v veliki meri zaznamovano z iskanjem mednarodne podpore slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta Organizacije združenih narodov. A bo to očitno še en neuspeh Golobove vlade, predvsem pa zunanje ministrice Tanje Fajon. Še pred kratkim je bila optimistična glede uspeha slovenske kandidature”, kot so zapisali na spletni strani SD, nato je bila  “previdno optimistična”, zdaj pa pravi, da tudi če Slovenija ne bo izvoljena za nestalno članico, je bila že sama kampanja (beri potovanja v Afriko) uspeh. Mediji pa očitno s svojimi prispevki pripravljajo javnost in jim skušajo prodati zgodbo, da bo tudi neuspeh v resnici uspeh. 

Volitve so 6. junija, iz vzhodnoevropske skupine držav se za sedež nestalne članice poleg Slovenije poteguje Belorusija. Slovenija mora tako prepričati najmanj 129 držav. Če bo prepričljivejša od protikandidatke, bo to nalogo opravljala v letih 2024 in 2025, in sicer drugič doslej.

Slovenska ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je v luči mnogih obiskov afriške celine pojasnila, da veliko svojega časa posveča pridobivanju podpore za nestalno članstvo Slovenije v Varnostnem svetu, kandidatura po njenih besedah namreč predstavlja nacionalni projekt. Februarja letos je Fajonova zatrjevala, da Slovenija računa na dober rezultat v boju za sedež v Varnostnem svetu, sedaj pa tik pred glasovanjem opozarja, da nič ni samoumevno in da je že sama kampanja uspeh.

So obiski v Afriko res vrnili Slovenijo na svetovni zemljevid?
“Kampanja za nestalno članico Varnostnem svetu ZN je Slovenijo vrnila na svetovni zemljevid,” je na seji odbora DZ za zunanjo politiko zatrdila Fajonova in dejala, da je dogajanje v svetu nepredvidljivo in se situacija lahko hitro spremeni. Dejala je še, da gre za nacionalni projekt in pozvala k združitvi naporov za uspeh kandidature v zadnjih tednih kampanje. Pri tem ne gre zanemariti dejstva, da na takšen način tako vlada kot mediji v primeru neuspeha pripravljajo teren, da okrivijo opozicijo. V Delu so tako zapisali: “Če Slovenija ne bo izvoljena, bo opozicija, ki v ničemer ne pomaga pri lobiranju za podporo, to izkoristila za nov napad na ministrico in vlado.” Videti je, da se je v slovenskih tranzicijskih medijih že začel utrjevati teren, da bi za neizvolitev okrivili opozicijo – ker naj bi ta premalo pomagala.

V primeru poraza seveda ne bodo priznali, da je celotna kampanja izrazito nespretna. Tako je komentiral dr. Pogačnik, ki je dejal, da je vprašanje, kje je smiselnost, smotrnost teh obiskov, ki se jih je utemeljevalo na zelo različne načine. “Od tega, da gre za lobiranje za sedež nestalne članice republike Slovenije v varnostnem svetu OZN, prek tega, da gre za nekakšno krepitev prisotnosti Slovenije v afriški regiji, da gre za študijski obisk, kar je zelo zanimivo, do tega, da je šlo za neke vrste turizem.”

Foto: Twitter

Spomnimo, da so se od 54 držav na afriškem kontinentu Dneva Afrike na Brdu pri Kranju v drugi polovici aprila udeležile le štiri države oziroma le njihovi zunanji predstavniki. Tudi takrat je marsikdo podvomil okrog uspešnosti Slovenije pri tkanju trdnih vezi med Slovenijo in afriškimi državami. Ali bo nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov med letoma 2024 in 2025 postala Slovenija ali Belorusija, bomo nedvomno videli kaj kmalu, saj se junij približuje. S tem ko Fajonova le nekaj tednov pred glasovanjem pravi, da je bila že samo kampanja uspeh, marsikdo pomisli, da le išče izgovore v primeru, da Slovenija ne bo izvoljena. Mediji pa ji pri tem pomagajo.

Sara Kovač