Zver obvestil Evropsko komisijo o javnem priznanju Goloba glede čiščenja policije

Datum:

Včeraj je predsednik vlade Robert Golob javno priznal, da je nekdanji ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar naročil “očiščenje” slovenske policije vseh simpatizerjev nekdanjega premierja Janeza Janše. Zato je evropski poslanec dr. Milan Zver na Evropsko komisijo naslovil prednostno poslansko vprašanje glede javnega priznanja predsednika slovenske vlade o očitni diskriminaciji na podlagi političnega prepričanja in pobudo za resnejši pregled stanja vladavine prava v Sloveniji.

Komisija DZ je namreč zaslišala Tatjano Bobnar in nekdanjega v. d. generalnega direktorja policije Boštjana Lindava. Bobnar je izpostavila, da je bila deležna političnih pritiskov predsednika vlade Roberta Goloba, ki so pozneje vodili do njenega odstopa, Golob je na tiskovni konferenci potrdil, da je nekdanji notranji ministrici dal “samo eno nalogo, in to je, da očisti policijo janšistov”.

Pri tem je evropski poslanec Milan Zver Evropski komisiji zapisal, da zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) jasno definira neutemeljene razloge za redno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Med neutemeljeni razlogi za odpoved delovnega razmerja je navedeno tudi politično prepričanje. Takšno postopanje je v nasprotju tudi z Listino EU o temeljnih pravicah, ki v 21. členu prepoveduje diskriminacijo na podlagi političnega prepričanja, v 20. navaja enakost pred zakonom ter v 15. pravico do dela.

Zver je zato na Evropsko komisijo naslovil prednostno poslansko vprašanje in pobudo za resnejši pregled stanja vladavine prava v Sloveniji:

   • Kako bo kot varuhinja pogodb zaščitila vladavino prava v Sloveniji ob javnem priznanju slovenskega premierja o očitni diskriminaciji na podlagi političnega prepričanja?
   • Kako bo zaščitila žrtve dejanj slovenskega premierja, ki so jim bile kršene temeljne človekove pravice?
   • Kakšne vzvode in mehanizme ima za resnejši pregled stanja vladavine prava v Sloveniji in takojšnjo zaustavitev masovnega kršenja človekovih pravic s strani vrha Vlade RS?
  1. A. G.

Sorodno

Zadnji prispevki

Prisila v času svobode

V času vladavine "svobode" tako rekoč ne mine teden,...

[Video] V libijski oddaji navdušeni nad tem kako Palestinci rojevajo otroke, da bi jih lahko žrtvovali

V Evropi smo priča demografskemu vojskovanju in zavojevanju, saj...

Elita nam sporoča: Znižali vam bomo standard!

"V prihodnosti bomo morali začeti živeti drugače, imeti manj,"...