fbpx

Zunanji minister Logar napovedal skorajšnje odprtje meje tudi z Italijo

Luigi di Maio in Anže Logar (Foto: MZZ)

Zunanji minister Anže Logar je na današnji novinarski konferenci po srečanju z italijanskim zunanjim ministrom Luigijem Di Maiom napovedal skorajšnja odprtje meje tudi z Italijo. Dodal je, da bo Slovenija na dnevni bazi spremljala razvoj dogodkov v Italiji in bo takoj, ko bodo zdravstvene razmere omogočile, odprla meje.

Vodja slovenske diplomacije Anže Logar je ob tem ocenil, da se zdravstveno stanje v Italiji glede okužb z novim koronavirusom zelo hitro izboljšuje, se pa razlikuje po posameznih pokrajinah, a je pri vseh dosežen velik napredek. Pojasnil je še, da mora zeleno luč za odprtje meje najprej dati Nacionalni inštitut za javno zdravje, na podlagi katere končno odločitev sprejme slovenska vlada. “Z optimizmom zrem v 15. junij,” je večkrat ponovil slovenski minister. Zaenkrat Slovenija spremlja razmere za celo Italijo in ni omenil možnosti, da bi odprla meje samo za nekatere dežele. Izpostavil je tudi, da je Italija zelo pomembna sosednja država in ključna gospodarska partnerica, politični odnosi med državama pa na visoki ravni.

Luigi Di Maio se je ob tem zahvalil Logarju za optimizem in poudaril, da je odprtje meja za turizem ključnega pomena za gospodarstvo v obeh državah. Je pa italijanski zunanji minister opozoril, da moramo biti v prihodnjih desetih dnevih do 15. junija še vedno zelo previdni glede omejevanja števila okužb z novim koronavirusom. Potrebno je določiti enotne kriterije, da se bo po Evropi zagotovilo varno potovanje, je dodal. “15. junij je zelo pomemben za naše sodržavljane,” je ocenil Di Maio. Na ta dan naj bi omejitve glede potovanja v Italijo glede na napovedi odpravile številne države, tudi sicer to velja za vseevropski datum, ko naj bi se odprla večina meja.

Luigi di Maio in Anže Logar (Foto: MZZ)

Ministra delita tudi stališče glede svežnja ukrepov na ravni Evropske unije za zagon gospodarstva po krizi covida-19. Di Maio je sicer opozoril, da je pri skladu za okrevanje ključnega pomena hitrost, kdaj se bo začel izvajati. Glede prihodnosti Evropske unije je Di Maio še dodal, da mora Evropa postati kraj, ki združuje, ne pa razdeljuje. Sedaj moramo postati še bolj enotni, da se bomo lahko soočili s težavami, ki so pred nami, tako gospodarske kot zdravstvene, je dodal.

Luigi di Maio in Anže Logar (Foto: MZZ)

Logar je po srečanju še dejal, da je v Di Maiu naletel na zelo razumevajočega sogovornika, kar se tiče narodnih skupnostih. Ključen dogodek v meddržavnih odnosih bo vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti. “To bo pomemben mejnik, ki bo medsebojne odnose dvignil na novo raven,” je ocenil Logar. Ob tem pa ne slovenski ne italijanski minister nista prepričano potrdila, da bo Narodni dom dejansko vrnjen ob stoti obletnici požiga doma 13. julija. Di Maio je sicer dejal, da si bo prizadeval za vrnitev do tega datuma.

Je pa Di Maio zagotovil, da je treba v okviru spreminjanja volilne zakonodaje v Italiji slovenski manjšini zagotoviti mesto v parlamentu. Kot je pojasnil, so v Italiji ozemlja, kjer živijo Slovenci, in zato morajo biti zastopani v parlamentu. Ministra sta še napovedala, da se bo predvidoma jeseni sestal koordinacijski odbor ministrov, ki se je zadnjič srečal leta 2017.

STA