fbpx

Župan Brežic: Postavite že ograjo. Župan Zavrča: To so divje horde, ki si vzamejo pravico uničevati, umazati! Vse je uničeno.

(Foto: epa)

Požiganje, uničevanje predmetov, nasilni izgredi, grožnje občanom. Pred vrati pa nove stotinje beguncev. To je nočna bilanca dogajanja v Zavrču in Brežicah. Župan Brežic Ivan Molan ne ve več, kako se bo to končalo, zato vlado pozivata, naj že postavi to ograjo.

(Foto: STA)

(Foto: STA)

Ponoči so se v Brežicah in Zavrču dogajali izgredi, kaj točno se je zgodilo?
“Znotraj zbirnega centra v Brežicah je prišlo do izgredov med begunci. Vnel se je prepir, prišlo je tudi do zažiganja predmetov.

Policija sicer še obvladuje situacijo in ni beguncev, ki bi se prosto gibali, saj so jih uspeli vse prestreči in vrniti v zbirni center. Problem pa je, da v Rigoncah ponovno čaka 1000 beguncev za vstop. To pomeni, da jih bo še precej prišlo in bo situacija postala neobvladljiva.

Verjetno bo potrebno organizirati še dodaten zbirni center. Stanje v trenutnem zbirnem centru je hudo.”

Kako ocenjujete pripravljenost in varnostne ukrepe, ki jih je pripravila država?
“Moči policije in civilne zaščite so na robu svojih zmožnosti. V primeru nadaljevanja takšnega navala bo nujno okrepiti sile in narediti več v zbirnih centrih. Vse bolj imam občutek, da bo mejo potrebno zapreti. To pomeni, da bo situacija precej neobvladljiva, saj je število beguncev v zbirnem centru že preseglo kapacitete. Policisti in civilna zaščita so zelo zaskrbljeni. Vedno smo korak ali dva za situacijo. Bojim se, da trenutno vlada s svojimi ukrepi zamuja in bo morala prevzeti odgovornost za situacijo.”

Menite, da bi morali na mejo postaviti ograjo?
“Ne moremo si privoščiti, da bomo imeli v Dobovi, ki ima okrog 3 tisoč prebivalcev, kar 10 tisoč begucev, ki niso obvladljivi. To ni človeško, ne do beguncev in ne do naših občanov. Vlada naj zaprosi za mednarodno pomoč ali postavi varnostno ograjo.”

»To niso begunci. Begunci so bili tisti, ki so prišli iz Bosne, ki so bili hvaležni za vsako stvar. To pa so divje horde, ki si vzamejo pravico uničevati, umazati! Vse je uničeno. Tam, kjer so stali, tam so scali. Kjer so ležali, tam so srali. Nihče se noče dotikati teh smeti. Čistimo vsak dan. Odeje, smeti, čevlji, hrana. Vse so zmetali. Ne vem, s čim se hranijo,« je bil za Slovenske novice kritičen župan Občine Zavrč Miran Vuk.

J. F.