fbpx

Župan Logatca protestnikom: Za zdaj ste varni

Protest krajanov v Logatcu (foto: Nova24tv).

V Logatcu je potekal eden izmed številnih napovedanih shodov proti postavitvi migrantskih centrov. Pred izobraževalnim centrom za reševanje in zaščito se je zbralo kakih 300 protestnikov, kljub temu da je hotel župan s predstavniki ministrstva za notranje zadeve današnji shod preprečiti. 

Namen shoda, ki se je začel ob 18.30, je bil spodbuditi aktivnejše komuniciranje slovenskih oblasti, dobiti zagotovila, da bo za varnostno situacijo poskrbljeno, protestniki pa so zahtevali tudi srečanje z državnim sekretarjem notranjega ministrstva Boštjanom Šeficem ali s katerim drugim predstavnikom vlade.

Pred protestnike je stopil župan Logatca, Berto Menard, ki je protestnikom predstavil okvirni načrt namestitve 108 “azilantov”, predvsem družin z mladoletniki. Po županovih besedah je prišlo tudi do dogovora, da bo država okrepila policijsko postajo v Logatcu in patrulje, zagotovili naj bi tudi primerno usposobljene varnostnike. Zaskrbljenim krajanom je še zagotovil, da so za zdaj varni, če pa bo prišlo do poslabšanja razmer, se bodo varnostni ukrepi poostrili, organiziran naj bi bil tudi prevoz v šolo.

Migranti, varnostna grožnja?
Nekateri občani kljub županovim besedam niso bili prepričani, saj naj bi bili do sedaj deležni le besed in nič trdnih obljub. Eden izmed protestnikov, Mitja Prosen, je povedal, da ga skrbi, da bi v center namestili mlade migrante, ki so jih druge države zavrnile in bi lahko predstavljali varnostno grožnjo, neka druga protestnica pa je povedala, da je mati petih otrok in da jo postavitev azilnega doma – kljub obljubam – skrbi.

Milan Brglez: Občani, zaupajte policiji!
Na proteste se je po poročanju STA že odzval Milan Brglez, predsednik Državnega zbora, tudi sam občan Logatca. V svoji izjavi je poudaril, da pogovora ni nikoli dovolj, “vsaj takrat ne, ko je ljudi strah“. Poudaril je, da občanom ne preostane drugega, kot da zaupajo policiji in oblastem. Pri tem ni pozabil omeniti, da moramo spoštovati mednarodne zaveze in ustavo.

Župan je hotel izigrati protestnike
Eden izmed protestnikov je sicer sporočil, da so oblasti danes hotele preprečiti shod. “Župan je ob 11. uri sklical sestanek, na katerem naj bi bili predstavniki policije in ministrstva za notranje zadeve. Vsi ostali povabljeni, torej prebivalci Logatca, so sestanek zavrnili, ker je šlo dejansko za poskus izigravanja shoda.” 

Ž. K.