Županja Lukovice odpovedala govor Aste Vrečko ob dnevu kulture

NSi ni uspela zbrati dovolj podpisov za vložitev interpelacije ministrice za kulturo Aste Vrečko. Imajo jih osem, potrebovali pa bi jih deset. (Vir: STA)

Pred dnevi je v nekaterih eksplicitno provladnih medijih pojavila novica, da so v občini Lukovica odpovedali nastop ministrice za kulturo. Vabilo je preklicala sama županja Olga Vrankar, ker naj bi na lokalni ravni doživljala “pritiske”, povezane z odločitvijo ministrice, da ukine projekt samostojnega Muzeja slovenske osamosvojitve.  

Vrankarjeva navede, da je “razlog v trenutnem političnem položaju, saj se nekatere politične stranke na državni ravni ne strinjajo z nekaterimi potezami oziroma odločitvami ministrstva”. Odločitev se očitno nanaša na namero NSi, da ministrici pripravi interpelacijo, na kateri bi morala zagovarjati svoje poteze pred slovensko javnostjo. Županja na novinarske poizvedbe o tem (še) ni odgovorila.

Spomnimo, prejšnja vlada je ustanovitev muzeja utemeljila na podlagi enkratnosti dogodka slovenske zgodovine in vlogi, ki bi ji služil v današnjem času, to je utrjevanju državljanske zavesti in pomena lastne države. Levica, kateri pripada ministrica za kulturo, je projektu nasprotovala že od samega začetka z izgovorom, da je takšna odločitev “nestrokovna”. Onkraj absurdnih izgovorov in obtožb je resnični razlog nasprotovanja muzeju. Predstavniki skrajno leve stranke namreč često izražajo obžalovanje, da je prišlo do osamosvojitve, saj je s to prišlo tudi do padca diktature in komunizma na slovenskih tleh.

Stranka Levica tudi v svojih simbolih ne skriva simpatij do zloglasnih totalitarizmov. Vir: zajem zaslona, Facebook.

Nekateri strokovnjaki, kot je npr. Jože Dežman, so odločitev Levice, celotne koalicije pravzaprav, pojasnili še bolj natančno. Levi politični pol bi rad slovensko osamosvojitev predstavil kot zgolj zaključno dejanje narodnoosvobodilnega boja in revolucije, ki se je zgodila med drugo svetovno vojno. Gre seveda za zgrešeno tezo, saj je osamosvojitev predstavljala prelom s totalitarizmom.

Težka odločitev, ki si zasluži aplavz
Županja sicer obžaluje odpoved govora ministrice. Pravi, “da se ideološki boj, ki ga izvaja neka veteranska organizacija in je namenjen njej in njeni stranki Levica ter ministrstvu za kulturo, odraža na lokalni proslavi ob kulturnem prazniku.” Županji je, kljub temu da je odločitev sprejela s težavo, potrebno čestitati. Ministrica in stranka, ki ji pripada, sistematično spodkopava temelje slovenske osamosvojitve, jih relativizira, nasploh pa je program stranke v nekaterih delih protiustaven, spet v drugih pa bi Slovenijo spremenil v politični osamelec sredi demokratične Evrope.

Tovrstnim politikam so volivci v tem mandatu že skoraj pokazali vrata. Kot vemo se je Levica komaj prebila v parlament. Čas je že bil, da jim vrata pokaže tudi lokalna samouprava.

Gal Kovač