fbpx

10 idej samo za tiste, ki jih je težko zadovoljiti

Hladni dnevi, ki so pred nami, so kot nalašč za ogled kakšnega filma. Za tiste filmoljubce, ki jih klasične hollywoodske zgodbe ne zadovoljijo, predstavljamo nekaj filmov, ki vam bodo zagotovo krepko zaposlili možgane in vas popeljali v svetove drugačnih dimenzij.

1. Klub golih pesti (Fight club)
Edward Norton igra neimenovanega protagonista, navadnega človeka, ki je nezadovoljen s svojo “belo-ovratniško” službo, zato ustvari Klub golih pesti z izdelovalcem mila, Tylerjem Durdenom, ki ga igra Brad Pitt. Nortonov lik se zaplete v nenavadno razmerje z njim in z Marlo Singer, razuzdano in nemoralno žensko, ki jo upodobi Helena Bonham Carter.

2. Zlovešči otok (Shutter Island)
Leonardo DiCaprio navdušuje v vlogi zveznega šerifa Teddyja, ki se odpravi na zlovešči otok s psihiatrično bolnico za zločince, kjer raziskuje skrivnostno izginotje nevarne morilke. Vztrajni Teddy kljub nasprotovanju zdravnikov odkrije obetavno sled, ki nakazuje možnost srhljive zarote. Toda zaradi orkana in upora ujetnikov otoka ni mogoče zapustiti, zato je Teddy prisiljen sprejeti grozljivo psihološko igro, ki ga sooči z njegovimi najhujšimi strahovi.

Foto: Printscreen/Youtube

Foto: Printscreen/Youtube

3. Skrivnostna sled (The Prestige)
Čarovnija ni tisto, kar vidimo, temveč tisto, česar ne vidimo. Čarovniška vajenca Robert in Alfred se po tragični nesreči med eno od čarovnij, zaradi katere umre Robertova zaročenka, razideta in postaneta konkurenta. Ko Alfred izumi na videz popolno čarovnijo, skuša Robert na vsak način odkriti, v čem je skrivnost, kar oba pahne v neizprosno bitko, polno prevar, nizkih udarcev in smrtonosnih skrivnosti.

4. Memento (Memento)
Srhljiv umor se v filmu odvrti v obratni smeri: proces razvijanja fotografije teče nazaj in ta se vrne v bliskajoč polaroidni fotoaparat; prelita kri steče nazaj v človeške žile in cev puške se odmakne od izkrivljenih ust. Prvi trenutki filma Memento, eksplozivnega novega trilerja Christopherja Nolana, so časovno prikazani v obratni smeri: kot prispodoba za utripanje časa skozi film; čas narašča in upada v ritmu potovanja človeka skozi kaos izgubljenega spomina.

Foto: Printscreen/Youtube

Foto: Printscreen/Youtube

5. Mr. Nobody
To je film o življenju in času, ki gledalcu v svojih dobrih dveh urah minutaže ponudi nepozabno, slikovito, večplastno ljubezensko zgodbo, navdahnjeno z učinkom metulja. Gre za teorijo kaosa, ki opisuje prepričanje, da lahko zamah metuljevih kril povzroči vihar tisoče milj stran. Zgodba govori o fantu Nemu, ki ga opazujemo v različnih življenjskih obdobjih – od novorojenčka do starca.

6. Trinajsto nadstropje (The Thirteenth floor)
Meja med domišljijo in resničnostjo se zabriše v stiliziranem, zapletenem trilerju, kjer vzporedna svetova trčita v preplet prevare, norosti in umorov. V 13. nadstropju poslovnega nebotičnika sta tehnološki vizionar Douglas Hall in njegov prenapeti sodelavec Whitney ustvarila osupljiv navidezni svet: Los Angeles leta 1937. A ko vplivnega vodjo tajnega projekta najdejo mrtvega, Hall postane glavni osumljenec za umor.

Foto: Printscreen/Youtube

Foto: Printscreen/Youtube

7. Fontana življenja (The Fountain)
Zgodba govori o življenju modernega znanstvenika Toma Crea, ki mu žena umira za rakom. Ta si želi, da bi zadnje dni svojega življenja preživela skupaj z možem, vendar je Tom osredotočen na iskanje zdravila, ki bo pozdravilo raka, za katerim trpi njegova izbranka.

 

Foto: Printscreen/Youtube

Foto: Printscreen/Youtube

8. Trumanov show (The Truman Show)
Zavarovalniški agent Truman Burbank (Jim Carrey) živi v idiličnem otoškem mestecu Seahaven, je srečno poročen s privlačno, dasiravno nekoliko plehko Meryl ter svoj prosti čas preživlja ob pločevinki piva z Marlonom, najboljšim prijateljem iz otroštva. Čeprav ima Truman občasno prebliske o tem, da je z njegovim svetom nekaj narobe, prav nič ne sluti, da je njegovo življenje največji resničnostni šov na svetu.

9. Matrica (The Matrix)
Kultni film opisuje prihodnost, v kateri je resničnost, kot jo zaznavajo ljudje, pravzaprav Matrica: simulirana resničnost, ki so jo ustvarili misleči stroji, da bi ukrotili in si podjarmili človeško prebivalstvo, njihovo telesno toploto in električno aktivnost pa zdaj (v kombinaciji z jedrsko fuzijo) uporabljajo kot vir energije. Ko to spozna računalniški programer Neo, se priključi uporu proti strojem.

Foto: Printscreen/Youtube

Foto: Printscreen/Youtube

10. Mullholad drive
Psihološki triler, ki ga boste oboževali ali pa zasovražili. Film govori o treh ljudeh, ki jih združijo okoliščine, tipične za režiserja Davida Lyncha. Najprej je tu Rita. Seveda to ni njeno pravo ime. Na začetku slavne hollywoodske ulice ji dva moška grozita z orožjem in jo vržeta iz njenega avtomobila. Tisti trenutek se v njiju zaleti drug avtomobil. Moška umreta, Rita pa izgubi spomin. Umakne se z ulice in odide do gradbenega kompleksa, kjer se skrije. Film govori tudi o Betty. Ona je naivno dekle, ki v Hollywood po slavo in bogatstvo prihaja iz notranjosti Amerike. Teta ji posodi stanovanje, v katerem najde Rito. Betty se odloči, da ji bo pomagala pri odkrivanju prave identitete, saj v njeni torbici najde veliko količino denarja in nenavadno oblikovan ključ.

Nina Knapič