fbpx

10 najbogatejših košarkarjev. Vas zanima, koliko zaslužijo?

Foto: epa

Deseti najbogatejši košarkaš lige NBA je v karieri zaslužil kar 130 milijonov dolarjev. Vas zanima, koliko je zaslužil najbogatejši na lestvici košarkašev?

Košarkaši veljajo za največje zaslužkarje med športniki, med njimi pa najdemo celo milijarderja. Deset najbogatejših je:

10. Garry Payton
Na desetem mestu najbogatejših košarkašev vseh časov je s 130 milijoni dolarjev Garry Payton, ki je najbolj znan po rivalstvu z Jordanom, saj je bil eden redkih, ki ga je znal uspešno ustaviti. Payton je bil imenovan za najboljšega obrambnega igralca vseh časov in je edini obrambni igralec, ki je dobil NBA-naziv igralec leta.

9. Tim Duncan
Kljub temu da Tim Duncan košarkarske žoge ni vzel v roke vse do srednje šole, se je vpisal med najboljše igralce sveta. V svoji karieri je zaslužil 150 milijonov dolarjev. V NBA-ligi je začel igrali leta 1997 in bil imenovan v ekipo San Antonio Spurs, kjer še vedno igra.

8. Kevin Garnett

Kevin Garnett (foto: epa)

Kevin Garnett (foto: epa).

Ta 211 centimetrov visoki igralec je do sedaj zaslužil že 180 milijonov dolarjev. Začel je v ekipi Minnesota Timberwolves, igral še za Boston Celtics, Brooklyn Nets in se vrnil zopet v Minnesoto. Še vedno drži rekord najboljšega strelca Minnesote.

7. Grant Hill
Hill je sklenil bogato košarkarsko kariero pred dvema letoma z zaslužkom 180 milijonov dolarjev. Preden je bil leta 1994 izbran v ekipo Detroit Pistons, je igral za Duke College. Igral je še za ekipe Orlando Magic, Phoenix Suns in LA Clippers.

6. Hakeem Olajuwon
Hakeem “Sanjski” Olajuwon je v karieri zalsužil kar 200 milijonov dolarjev. V ZDA je prišel iz Nigerije, kjer je bil rojen. Preden je zaigral za ekipo Houston Rockets, je igral še za univerzo Houston. Športne copate je obesil na klin leta 2002, nazadnje pa je igral za ekipo Toronto Raptors.

5. Kobe Bryant
36-letni Kobe Bryant je zaslužil že 270 milijonov dolarjev, čeprav še vedno igra za LA Lakers – in to zelo uspešno. Trenutno je eden najbolj plačanih igralcev v NBA in je že celo kariero zvest enemu klubu, s katerim je osvojil že pet naslovov prvakov.

4. LeBron James
Verjetno ni poterbno poudariti, da je LeBron trenutno najboljši igralec sveta. Poleg tega je vreden tudi 270 milijonov dolarjev, pred njim pa je še veliko let profesionalne kariere. Zaradi tega pričakujejo, da bo postal najbogatejši košarkaš vseh časov, saj letno pospravi v žep kar 53 milijonov. Prejel je že štiri nagrade za najboljšega igralca in ekipo Miami Heat dvakrat popeljal do prvakov.

3. Shaquille O’Neal

Shaquille O'Neal v akciji (foto:epa)

Shaquille O’Neal v akciji (foto: epa).

Orjaški Shaq je težak kar 350 milijončkov, vsako leto pa samo z reklamami in filmi zasluži dodatne milijone. Sedaj že upokojeni košarkaš je pričel s kariero v ekipi Orlando Magic in nato podpisal najvišjo pogodbo v zgodovini. V LA Lakers je prestopil za 120 milijonov za dobo sedmih let. Košarko je nehal igrati leta 2011.

2. Magic Johnson
Earvin Magic Johnoson ima na bančnem računu kar 500 milijonov dolarjev, zaradi česar je drugi najbogatejši košarkarski igralec vseh časov. Naziv Magic si je priboril že v srednji šoli, ko je na eni tekmi zabil 36 točk ter temu dodal še 16 asistenc ter 16 skokov. Upokojil se je že davnega leta 1991, vendar z različnimi posli še naprej služi milijone. V svoji lasti ima nekaj franšiz za Starbucks kavarne, kinokompleksov ter podjetij za nepremičnine.

1. Michael Jordan
Z izkupičkom kar milijarde evrov je Michael Air Jordan najbogatejši košarkaš vseh časov. Že v mladih letih je blestel na kolidžu, ko je bil izbran za Chicago Bullse, pa jim je priigral kar šest šampijonskih naslovov. Petkrat je bil še izbran za najboljšega igralca leta in trikrat za najboljšega igralca All-Stars. Pri svojih 52 letih Jordan še vedno služi ogromno denarja iz različnih naslovov.

M. P.