fbpx

10 skrivnosti dela na potniških ladjah

Foto: iStock

Delo na ladji zunanji opazovalci vidimo kot sanjsko službo. Le kaj je lahko lepšega kot potovanje po tropskih morjih? Če se boste odločili za delo na ladji, morate vseeno paziti na nekatere posebnosti.

  1. Američani so najslabši delavci na ladjah
    Med ladijskim osebjem in člani posadke boste našli kar 64 različnih narodnosti, le redko pa boste med njimi našli Američane. Ti se namreč težko navadijo na težaško delo brez prostih dni, ki ga zahteva tempo na ladjah, zato ponavadi pustijo službo, še preden se resno delo sploh začne. V večini primerov Američana sploh ne bodo zaposlili, saj je število odpovedi zelo veliko. Poleg tega pa je strošek za ameriškega delavca veliko večji kot za nekoga iz tretjih držav.

2. Posadka je izurjena za boj s pirati
Sicer so piratski napadi na potniške ladje redki, vendar se kljub vsemu dogajajo. V takih primerih je posadka nanje pripravljena – v ta namen ima posebne vodne topove. Nekatere ladje pa imajo celo zvočne naprave, ki povzročajo zelo glasne in boleče zvoke za napadalce. Takšna naprava je že odvrnila piratski napad pred vzhodno obalo Afrike.

3. Hočete izgubiti telesno težo? Zaposlite se na potniški ladji
Medtem ko se gostje na ladji mastijo s stejki in jastogi, pri osebju temu ni tako. Veliko izpuščenih obrokov, združenih s celodnevnim tekanjem po dolgi palubi ladje, pa pomeni veliko porabo kalorij in izgubo telesne teže.

4. Zabave in alkohol
Življenje na ladji je velikokrat precej monotono in zahtevno. Ko ladijsko osebje ni na delovni dolžnosti, se po vsej verjetnosti kje zabava, v to pa je velikokrat vključen tudi alkohol. Seveda je ta med delom prepovedan, osebje pa je velikokrat podvrženo naključnim testom alkoholiziranosti.

5. Afere z gosti ladje so strogo prepovedane
Če ste se na ladji zagledali in spustili v afero s katerim od članov posadke ali osebja, morate vedeti, da je to po njihovih pravilih razlog za takojšnjo odpoved delovnega razmerja. Ladijske družbe se držijo tega pravila zaradi ohranjanja dobrega imena ter ugleda družbe. Za ta namen imajo varnostne službe svoje osebje vedno na očeh.

6. Veliki brat vas opazuje
Če niste v svoji kabini, morate vedeti, da ste takoj, ko iz nje izstopite, pod stalnim nadzorom video kamer, ki spremljajo vsak kotiček ladijske palube.

7. Plačilo odvisno od zadovoljstva strank
Večina zaposlenih na ladji ima relativno nizke plače. Veliko se jih zanaša na razne dodatke, ki jih prinesejo pozitivne ocene gostov po vsakem križarjenju. Seveda imajo enake posledice tudi negativne ocene, ki vam bodo zagotovo zmanjšale plačilo, če gostje z vašimi uslugami ne bodo zadovoljni.

8. Nimajo pojma, kaj se dogaja po svetu
Po dolgem času na ladji večina zaposlenih neha slediti dnevnim informacijam in dogajanju po svetu. Prav tako dostop do interneta ni vedno na voljo, zato je življenje na ladji velikokrat povsem izolirano od zunanjega sveta.

9. Komunikacija v kodah
Člani posadke imajo kodne okrajšave za vse nujne primere: od požarov do nujne medicinske pomoči, ki jih lahko najavijo preko zvočnika, ne da bi vznemirili potnike.

10. Vsaka ladja ima svojo mrtvašnico
Vsako leto na križarjenjih umre okoli 200 ljudi, zato ladja potrebuje tudi prostor za shranjevanje trupel. V ta namen imajo ladje tudi mrtvašnico, kamor lahko spravijo do 6 mrtvih ljudi. Na križarjenjih za starejše so smrtni primeri še pogostejši.

M. P.