fbpx

50 let kasneje – nov film o družini von Trapp ni družinska idila. Ste ga že videli?

Ob petdesetletnici znamenitega hollywoodskega filma “Moje pesmi, moje sanje” je premiero dočakal nov film o pojoči družini von Trapp, ki naj bi bolj realističen.

Te dni je bila v salzburškem Kinu Mozart premiera novega filma o svetovno znani družini von Trapp z naslovom “The Trapp Family – A Life of Music (Družina Trapp – življenje z glasbo)”. To je natanko petdeset let za daleč najbolj uspešno hollywoodsko filmsko različico zgodbe družine “Moje pesmi, moje sanje (The Sound of Music)”, ki so jo posneli leta 1965 s Christopherjem Plummerjem kot ovdovelim častnikom in Julie Andrews kot redovnico in varuško otrok v glavnih vlogah.

O življenjski zgodbi družine von Trapp je bilo posnetih več filmov, še pred hollywoodsko filmsko različico so jo uprizorili na Broadwayu in od tedaj je doživela številne odrske uprizoritve po vsem svetu (muzikal si je bilo mogoče pred nekaj leti ogledati tudi pri nas v koprodukciji Prešernovega gledališča iz Kranja).

Film ni družinska idila
Ustvarjalci so v novem filmu želeli zgodbo družine prikazati čim bolj avtentično, brez olepšav in klišejev. Film prikazuje zgodbo s perspektive Agathe, najstarejše hčere Georga von Trappa, ki je leta 2010 v visoki starosti umrla v Ameriki. Svoje spomine je strnila v avtobiografski knjigi, na kateri temelji film. Ne slika družinske idile, ampak osvetljuje napetosti in spore v družini po novi poroki očeta.

Agatho po nenadni smrti matere čaka v družini veliko odgovornosti, tudi njeni odnosi s strogim očetom so težavni. Zapleteno pa je tudi po njegovi poroki z nekdanjo redovnico in varuško Mario, ki je le štiri leta starejša od njenega najstarejšega brata. Uteho in izpolnitev najde v ljubezni do mladostnega prijatelja ter v glasbi, za katero je zelo nadarjena. Po očetovem bankrotu in izgubi premoženja se družina s tem ukvarja tudi profesionalno in na svojih nastopih žanje velike uspehe.

Film poleg družinskega vsakdanjika orisuje tudi politične razmere v času pred aneksijo Avstrije Hitlerjevi Nemčiji (1938). Kot je znano, je družina pred nacisti zbežala v Italijo, nato pa so svoj nov dom našli v Ameriki.

Mednarodna igralska zasedba
Nov film je nastal v produkciji nemške produkcijske hiše Clasart Film, avstrijske televizije ÖRF in Concorde Media z Dunaja. Scenarij zanj sta napisala Tim Sullivan in Christoph Silber. Prizore so snemali v Salzburgu in njegovi okolici, v Zgornji Avstriji ter na Bavarskem. Igralska zasedba je mednarodna: vlogo druge častnikove žene je odigrala nemška igralka in pevka Yvonne Catterfeld, vloga Georga von Trappa je pripadla angleškemu igralcu Matthewu Macfadyenu (med drugim je nastopil v filmih “Ana Karenina” in “Robin Hood”), vloga Agathe pa Elizi Bennet. Film je režiral Ben Verbong, ki je za avstrijsko televizijo pred časom povedal: “Najprej sem mislil: družina Trapp, ali je mogoče o njej še kaj narediti? Toda ko sem prebral scenarij in opazil, da je obravnavala moderno temo, sem bil takoj zraven. Ta film pripoveduje zgodbo povsem drugače kot vsi ostali filmi.” Častnik von Trapp je izgubil vse: svoj poklic, svojo ženo, svoje premoženje. “Vendar pa ni izgubil svojega dostojanstva. In za to gre v tem filmu.”

T. P.