fbpx

Adventni čas simbolično oznanimo z adventnimi venčki

Tradicionalne gospodinje pred božičem očistijo in zloščijo hišo, operejo zavese in tako tudi simbolično pripravijo domove za enega največjih krščanskih praznikov. Bistvo božiča je spomin na rojstvo Jezusa Kristusa, ne pa toliko zunanji blišč, a ravno to početje simbolično prikazuje prizadevanja za notranje očiščenje. Če hišo pomagajo okrasiti otroci, to družino poveže in stke lepe spomine.

V božičnem času pa ne praznujejo samo družine, ampak pogosto tudi podjetja, zato lahko ustrezna dekoracija polepša vzdušje. Okrasimo lahko vrata, okna in dvorane, novoletne jelke so lahko le abstraktne trikotne konstrukcije, kjer bunke nadomesti cvetje.

Adventi čas simbolično oznanimo z adventnimi venčki 3

Ena najlepših božičnih tradicij je gotovo izdelovanje in razpostavljanje jaslic, vse bolj pa prevladujejo adventni venčki. Letos lahko uporabimo vse vrste materialov – od lesa do povoskanih storžkov in svilenega cvetja. Oblikovalci so pripravili tudi netipične venčke – takšne z eno svečo do takšnih brez sveč. Vsekakor pa so se poigrali s simetrijo, stopničastim razvrščanjem sveč ali celo z osmimi svečami. Pomembno načelo je, da se ohranita kompozicija in barvno ujemanje.

Adventi čas simbolično oznanimo z adventnimi venčki 8

Lepe venčke pa je mogoče pripraviti tudi s svilenim cvetjem, z zvezdicami, božičnimi bunkami in prekipevajočimi barvami. Delavci znanega slovenskega cvetličarskega podjetja Gardenia so pripravili tridnevno razstavo, ki je bila prava paša za oči. Upamo, da boste tudi sami dobili kakšen koristen namig ali navdih.

Adventi čas simbolično oznanimo z adventnimi venčki 11

Aleksandra Belšak