8 načinov, kako lahko prepoznate lažnivca

Foto: iStock

Izkušnje kažejo, da “dobri” policisti od osumljenca prejmejo več informacij kot “slabi”. Sočutje očitno pozitivno vpliva na pridobivanje informacij, je prepričana bivša agentka FBI LaRae Quy.

Po končanem delu za FBI se je LaRae Quy posvetila pisanju. Ker je bila posebej usposobljena za zasliševanje zločincev, se je odločila, da svoje izkušnje deli tudi z drugimi in tako je zapisala 8 nasvetov, kako prepoznati lažnivca.

1. Ustvarite povezavo. Prijaznost in sočutje pozitivno vplivata na občutja zaslišanega. Počutil se bo bolje in vam izdal več informaij, ki jih sicer ne bi.

2. Sogovornika presenetite. Nekateri so mojstri laganja in si bodo odgovore na pričakovana vprašanja pripravili v naprej. Sprašujte vprašanja, ki jih zaslišani ne bo pričakoval.

3. Govorite manj, poslušajte več. Lažnivci bodo povedali več kot pošteni ljudje. Stres bo vplival na hitrost in ton glasu, iz tega lahko razberete marsikaj. Bodite pozorni na kombinacijo znamenj, ki izstopajo.

4. Izgovorjava besede »ne.« Lažnivec bo ob izreku besede »ne« pogledal stran ali zaprl oči. Gre za ključno besedo, ko vas nekdo želi pretentati.

5. Bodite pozorni na vedenjske spremembe. Sogovornik bo uporabljal več mašil, pri govoru pa ne bo zbran.

6. Zahtevajte, da vam pove zgodbo za nazaj. Ljudje, ki govorijo resnico, jim ne bo težko povedati zgodbe iz preteklosti, medtem ko pri lažnivcih to zna biti problem.

7. Pretiravanje s pohvalami. Lahko gre za zavajanje in preusmerjanje vaše pozornosti. Ne nasedite jim.

8. Postavljajte dodatna vprašanja. Bodite natančni in razdelajte posamezno temo. S tem boste vedeli, ali vam sogovornik laže.

J. F.