fbpx

Ali lahko pojemo del hrane, ko odstranimo plesnivi del?

Trenutne znanstvene ugotovitve kažejo, da ni dovolj verodostojnih dokazov, da je zdravje prebivalcev ogroženo zaradi vdihavanja mikotoksinov v notranjem okolju. So pa mikotoksini nevarni pri uživanju plesnive hrane in so strupeni za večino notranjih organskih sistemov, nekateri celo rakotvorni, v dovolj velikih koncentracijah (foto: Wikimedia Commons).

Verjetno ste že vsaj kdaj opazili in odstranili kos plesnive hrane. Ste preostali del pojedli ali vrgli v koš skupaj s plesnivim delom? Znanstveniki opozarjajo, da je plesen lahko zelo škodljiva, zato raje premislite, kaj boste storili.

Včasih gre zgolj za košček kruha, sira ali drugih živil, ki bi jih še lahko uporabili. A pri tem, da bi živilo pojedli do konca, nas zmoti plesen. Verjetno ste vsaj enkrat vzeli nož in odstranili del plesnive hrane. Ste ostalo pojedli? Menite, da je to res dobra ideja?

Znanstveniki verjamejo, da ideja, da “dober” del hrane pojemo, ni ravno najboljša. Še več – svetujejo, da hrano s plesnijo v celoti zavržemo. Odstranimo namreč samo vidni del plesni in lahko se zgodi, da bi plesen, ki se skriva še na drugih delih hrane, z zaužitjem pojedli.

Obstajajo zelo škodljive plesni
Gre za spore plesni, ki dajejo navadno zeleno barvo – toda tisto, kar ostane po odstranitvi, je nevarno in za oko popolnoma nevidno.

“Čeprav je večina plesni neškodljiva, obstajajo tudi tiste, ki so zelo škodljive,” je dejala specialistka na ameriškem ministrstvu za kmetijstvo Nadine Shaw.

Če plesen vsebujejo mikotoksine, je zelo verjetno, da bo povzročila alergijske reakcije in težave z dihanjem, poroča Večernji list. Takšno plesen večinoma najdemo v oreščkih, jabolkih, zeleni in pšenici.

Če ste torej do zdaj jedli vso hrano, na kateri ste zaznali plesen, tega v prihodnje ne počnite več.

J. F.