fbpx

Ameriški lovec na zaklade izgubil spomin: ne ve, kam je spravil 3 tone zlata

Foto: youtube

Eden izmed najbolj znanih lovcev na zaklade v ZDA je zaprt, dokler ne bo priznal, kam je skril zaklad. Thommy G. Thompson je iz Atlantika leta 1988 dvignil zaklad, nekaj let pozneje pa so ga investitorji obtožili goljufije, ker naj bi jih prikrajšal za delež plena. Takrat ga je pričel iskati tudi FBI, ki ga je po večletnem trudu odkril in zaprl.

Thompson je strojni inženir iz Ohia, ki je zgradil podvodnega robota, da je lahko iz globine približno 2,5 km dvignil zaklad. Njegova ekipa je odkrila zlate kovance iz 19. stoletja, zlati zvonec z ladje in zlate palice, ki so 15-krat večje od največjih kalifornijskih zlatih palic doslej. Po najdbi je prenehal z delom, vlagatelji v projekt pa so ga leta 2000 tožili, ker naj bi zlato prodal, dobiček pa zadržal.

Leta 2012 je bil Thompson poklican na sodno obravnavo, vendar ga oblasti niso našle. Dve leti je trajal lov na tega človeka, zato so ga agenti FBI razglasili za enega najpametnejših ubežnikov vseh časov. Januarja 2015 so ga le ujeli, vendar zaklada niso našli. Thompson se je skrival in menjaval bivališča, tako je zapustil svoj dom na Floridi in raje živel po hotelih pod lažno identiteto. Trenutno pa domuje v ječi v Ohiu, dokler ne bo razkril, kam je skril zlato.

Thommy G, Thompson (foto: you tube).

Thommy G. Thompson (foto: You tube).

Gre za veliko količino zlata, ki je bil na parniku Central Amerika, takrat osrednji ladji, ki je vozila tovor iz osrednje Amerike na zahodno obalo. V močnem orkanu leta 1857 se je ta parnik potopil, zaklad pa je ostal na dnu morja do l. 1988, ko ga je iz morskih globin potegnil Thommy G. Thompson. Nahajališče svojega zaklada je verjetno razkril samo potomcem. Poleg 3 ton zlata je bilo potopljenih tudi 425 potnikov, nekaj ljudi (predvsem ženske in otroci v rešilnih jopičih) se je takrat rešilo.

Njegov odvetnik trdi, da se njegov klient ne more spomniti, kam je skril zlato. Za vsak dan zapora mora plačati kazen 1000 dolarjev, dokler ne bo povedal, kje je zaklad, čeprav nič ne kaže, da se bo Thompsonu kmalu vrnil spomin, poroča Russia Today.

Elizabeta Koren