Ameriški reper Kenye West je bil deležen pogroma, ker je postal kristjan in si je “drznil” izdati album z naslovom “Jezus je kralj”!

Kanye West (Foto: Facebook)

Svetovno znan ameriški reper Kanye West je v luči svojega verskega prebujenja, ki mu je povsem spremenilo njegovo življenje, izdal album z naslovom “Jezus je kralj”. Glede na odzive, ki so se usuli iz sistema šovbiznisa, kateremu je glasbenik zvesto sledil in pripadal, je očitno zanje naslov in pa dejstvo, da je postal kristjan, popoln šok. 

Ker je album povezan s krščanstvom ne čudi, da so ga poleg levo usmerjenega šovbiznisa skritizirali tudi levo usmerjeni mainstream mediji in politiki, do katerih West ne skriva svoje nenaklonjenosti, velja namreč za odkritega podpornika ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Pri posmehljivem poročanju glede naslova novega albuma Westa seveda ni izostala tudi naša največja komercialna televizija POP TV.

Znašel se je v kulturni vojni
Preden je West izdal album, je nekaj pesmi z novega albuma, premierno predstavil svojem oboževalcem v Detroitu, kraju ki slovi po gospelovski glasbi. Z izdajo novega albuma je West očitno vstopil v nekakšno kulturno vojno, saj si je drznil izreči “najbolj nevarno in nepredstavljivo” resnico, poroča Russia Today. Razglas, da je Jezus kralj, namreč predstavlja nasprotovanje dekadenci in cinizmu modernega Zahoda. Ta izjava predstavlja šok za sistem, katerega del je bil West vrsto let. Kot kaže sledi o starem Westu ni več, na sceni je povsem novi Kanye West.

Izdaja albuma s tovrstnim naslovom, je nedvomno ena najbolj rock ‘n’ roll stvari, ki jo je lahko naredil. Prvič je resnično izkazal svojo uporniško naravo, so prepričani njegovi oboževalci. West, ki je bil v preteklosti predvsem producent, je tako brez omahovanja pred kritikami levičarjev vstopil v kulturno vojno. Ameriški reper je sicer znan po tem, da se nikoli ne predstavlja za nekoga drugega, ampak je zvest sam sebi in svojim prepričanjem. Ne boji se namreč vzorčenja, kot številni drugi zvezdniki. Občudovalci njegove glasbe so prepričani, da je njegova glasba pridobila novo dušo.

Z vidika kritikov bi bilo prav, da bi ti njegov album ocenjevali na podlagi istih kriterijev, ki veljajo za druge na novo izdane albume. Edino relevantno vprašanje je: ali je album dovolj dober? Njegova verska in politična pripadnost tukaj ne bi smela predstavljati podlage za oceno. Očitno pa je na sodobnem Zahodu povsem ne zaželeno, da si nekdo drzne javno priznati, da je religiozen, še posebej če gre za krščanstvo. Neverjetno.

Hana Murn