fbpx

Arheološka najdba potrdila obstoj dvorca Celjskih grofov

foto STA

Pokrajinski muzej Celje je konec julija zaključil s predhodnimi arheološkimi raziskavami na območju Kare 9, ki obsega parkirišča med Stanetovo, Aškerčevo, Cankarjevo in Levstikovo ulico. Potrdile so se domneve, da je na tem območju stal srednjeveški dvorec v lasti Celjskih grofov.

Raziskave je bilo potrebno opraviti zaradi novega občinskega prostorskega načrta in bodo pomembna podlaga pri načrtovanju in urejanju tega področja.

Celjski grofje so imeli svoj grad

Arheologi so z deli začeli v drugi polovici junija. Po besedah vodje raziskav Maje Bausovac so v tem času izkopali osem sond in z najdbami potrdili domneve, da je na tem območju med drugim stal tudi srednjeveški dvorec, v katerem je živela družina Celjskih grofov.

Pisni viri so se potrdili z ostankom grajskega zidu

“Med arheološkimi raziskavami smo našli razmeroma dobro ohranjene ostanke in strukture rimske in pozno rimske Celeje. Še posebej nas veseli, da smo med sondiranjem našli del zidu srednjeveškega dvorca. Da je stal na tem območju, so doslej vedeli samo iz pisnih virov, zato je ta najdba za nas velikega pomena”, je povedal kustos Jure Krajšek.

Ohranila se je le kapelica Sv.Andreja

Po izumrtju družine Celjskih je bil dvorec porušen, ohranila pa se je kapelica Sv. Andreja, ki je bila v tistem obdobju najverjetneje dvorna kapelica. Med leti 1855 in 1906 so jo uporabljali protestanti, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa je bila prezidana v večstanovanjsko zgradbo, ki je v uporabi še danes.

S.S.,STA