fbpx

Avstrijci bodo za varnost žensk delili žepne alarmne naprave

Fotografija je simbolična (Foto: epa).

Glede na lansko nasilje ob novem letu na nemških ulicah in trgih so se Avstrijci odločili, da se pri njih kaj takšnega ne sme zgoditi. Ženskam bodo razdelili žepne alarmne naprave, s katerimi bi opozorile, da so napadene in s tem priklicale policijo.

Naši severni sosedje bodo na Dunaju delili alarmne naprave, ki ob sprožitvi oddajajo prediren zvok, ta pa naj bi pregnal napadalce in priklical policijo. “To je akcija na ravni državne pomoči, namenjene ženskam za novo leto,” je povedal Karl-Heinz Grundboeck, tiskovni predstavnik varnostnih organov. Razdelili bodo okrog 6.000 žepnih naprav v starem mestnem jedru, kjer se bo odvijalo največ novoletnih prireditev.

Odziv avstrijskih varnostnih organov je le odgovor za množične spolne napade s strani migrantov na mlade ženske, ki so se dogajali lani, npr. v nemškem mestu Kölnu za novo leto. Policijsko poročilo je razkrilo, da je bilo prijavljenih 881 spolnih napadov, v katerih je bilo napadenih več kot 1.231 večinoma mladih žensk. V tem mestu načrtujejo uporabo močnejših kamer, na ulicah bo 1500 policistov, prav tako bodo pripravljeni helikopterji za neposredno posredovanje.

Sicer pa je do sedaj prišlo do mnogih napadov v Nemčiji, Avstriji, na Švedskem, Finskem in v Švici. Avstrijski varnostni organi se zavedajo, da ni mogoče zagotoviti popolne varnosti, vendar so objavili, da bodo okrepili prisotnost policistov in varnost po vsej državi, predvsem v prihajajočih božično-novoletnih praznikih.

Elizabeta Koren