fbpx

Bi ostali s partnerjem, če vas prevara?

Foto: Pixabay

Kaj storiti, če vas partner prevara: ali prevaro spregledati, se pogovoriti in oprostiti ali prekiniti odnos? Odločitev je gotovo težka, še toliko bolj v primeru, če smo si s partnerjem ustvarili skupen dom, družino in otroke. Kaj pa bi storili vi?

Nezvestoba je tema, o kateri se v zadnjem času govori nekoliko več, a glede na njeno razširjenost občutno premalo. Sodi med najbolj travmatične dogodke partnerskega odnosa, zaradi katerega se razide mnogo parov. Verjetno pa je takšnih parov, kjer je prevara stalni del odnosa in se oba partnerja pretvarjata, kot da le-ta ne obstaja, še več.

Najprej si prevaro priznajte
Morda je težko in boleče, pa vendar je najprej potrebno pogledati resnici v oči. Največjo bolečino občutite, če sumite ali v resnici celo veste, da se za vašim hrbtom nekaj dogaja, a se z realnostjo nočete soočiti. Na ta način bi se porušile vaše ideje odnosa, družine, zaupanja in vzajemnosti. Pa vendar, kako dolgo se lahko pretvarjate, da je vse v najlepšem redu? Nekateri to igro igrajo tudi 30 let, a se ob tem ne zavedajo posledic, ki jih ta pušča na njihovem zdravju. Na ta način postavljate zgled tudi svojim otrokom, ki velikokrat upravičeno slutijo, da se med staršema nekaj dogaja.

Foto: iStock

Foto: iStock

Je varanje izbira?
Ne glede na razloge, odgovore in izgovore, na katere ste morda pomislili, je odgovor odločen DA – varanje je vedno izbira. Vzroki za prevaro so sicer zelo različni in za posameznike, ki varajo, bolj ali manj upravičeni. Pa vendar – zvestoba v odnosu ni samoumevna in je prav tako izbira. Samoumevna postane, če je obema partnerjema, ki se zanjo dogovorila in se dogovora držita, pomembna vrednota.

Prevara je vrh ledene gore vajinih težav
Ko razmišljate o tem, kako se soočati s prevaro, imejte v mislih, da je to le drobec težav, ki so se nakopičile v odnosu. Globoko pod vrhnjo plastjo prevare je skritih še veliko zamer, neizpolnjenih pričakovanj, bolečine, zavrnitev, nesprejetosti in drugih občutkov, ki se kopičijo predvsem v odnosih, kjer partnerja problemov ne rešujeta sproti. Vzemite si čas za razmislek, ali je v vašem odnosu dovolj vrednega, da se ga sploh splača reševati.

Vam je tole znano? (foto: iStock)

Vam je tole znano? (Foto: iStock)

Dolga pot do povrnitve zaupanja
Ključno za nadaljevanje odnosa je, da sta oba partnerja pripravljena na iskrene, odprte pogovore ter trdo delo za povrnitev zaupanja. Če ste se odločili, da boste dali vašemu odnosu še eno priložnost, se pripravite na dolgo, nihajočo pot. Zdaj je čas, ko mora biti ne glede na vse iskrenost na prvem mestu. Pravico imate izvedeti vsa dejstva in podate o prevari, hkrati pa zahtevati prekinitev vseh stikov s tretjo osebo. Prišli bodo tudi dnevi, ko se vam bo zdelo vse zaman, pomembno je, da svojih čustev ne skrivate. Temelji, ki jih boste postavili v tem trenutku, bodo usmerjali vaš odnos v prihodnje.

Torej … bi ostali skupaj?
Odločitev je vaša. Gotovo ne gre za lahke odločitve, saj s sabo nosijo ogromno posledic, zato si vzemite nekaj časa za razmislek. A ta čas naj ne bo predolg, da se vaša čustva ne ohladijo in da ne “pozabite” ali se celo sprijaznete s prevaro, ki se ob neukrepanju lahko tudi nadaljuje.

Anja Dangubič