fbpx

Bi radi hodili po istih ulicah kot sloviti don Corleone? Čas je za potovanje po Siciliji!

Foto: iStock

Svetovna klasika – The Godfather (Boter) –, ki bi si jo moral ogledati (skoraj) vsak filmski sladokusec, poleg značilnih italijanskih avtomobilov iz 50. in 60. let prejšnjega stoletja med drugim prikazuje tudi slikovito pokrajino; ozke cestne odseke, klife ter mesti Savoca in Forza d’Agro, kjer je bil film (večinoma) posnet.

Sicilija  ta čudovit kotiček Mediterana, ki velja za “sveto goro” številnih umetnikov in obenem rojstno mesto mafije – se nahaja le nekaj kilometrov od glavne celine; od ene glavnih prestolnic mode in avtomobilizma na svetu. Ferrari in Lamborgini sta v primerjavi s Fiatom 500 le skromna opomba v tekstu. Za pravi italijanski avto namreč velja slednje: je dovolj majhen, a vseeno prostoren, da preprostim ljudem omogoča raziskovanje domačega podeželja.

Kjer je doma mafija
Za pravi dom mafije velja Palermo, a je bilo že v 70. letih prejšnjega stoletja  ko je Coppola pričenjal s snemanjem trilogije  jasno, da je mesto prenatrpano za scene, ki jih je planiral za Al Pacina. Namesto tega je izbral klasični sicilijanski mesti: Savoco in Forzo d’Agro. Zanimivo je, da mesti še danes ostajata skoraj nespremenjeni  razlog zato je (verjetno) tudi uspeh filmske trilogije Boter. Vznemirljiva vožnja, ki jo lahko doživite, če se boste odpravili po ozkih, skorajda grozečih cestah nad klifi Italije, bo poskrbela za razgled, ki bo brez dvoma vzel dih vsem prisotnim. Če boste za izlet izbrali tipičen italijanski avto  toliko bolje!

Kjer se poroči don Corleone
Po podeželjski cesti se najprej odpravite v cerkev Santa Maria Degli Angeli, kjer se Michael Corleone poroči s svojo prvo ženo (igrala jo je Simonetta Stefanelli). Skromna stavba se nahaja v Savoci. Med obiskom mesta si je vredno ogledati še Bar Vitelli  njegova zunanjost se je od nastanka filma precej spremenila, čeprav podobnost še vedno ostaja  kjer je mafijski boter spoznal svojo prvo ženo. Danes “bar” prekriva rastlinje, notranje stene pa krasijo slike in spomini, ki jih mogoče zaslediti v filmu. Si želite naročiti tudi Granitas – tipično italijansko ohlajeno pijačo z limono, s katero se so odžejali junaki v filmu?

Na poti do glavnega trga v Savoci bo ogromno aluzij na film  oglejte si še trdnjavo, ki je od snemanja v grobem ostala nespremenjena.
Namig: številne scene so bile posnete v vinogradih ob vznožju Etne. Je to zadosten razlog, da se odpravite še tja?

Ko film odpre vrata turizmu
Na poti si boste morali oddahniti in (verjetno) nekaj noči prebiti v hotelih ali tem podobnih prenočiščih. Le nekaj kilometrov iz Savoce se nahaja čudovito majhno mesto Taormina z amfiteatrom  tu poteka vsakoletni filmski festival, ki ga obiščejo številni hollywoodski zvezdniki. Morda lahko za sproščanje in nočitev izberete Vilo Capinera  citati iz filma bodo tu spontano prišli na plano.

Mesto bo poskrbelo tudi za ponočnjake, saj ponuja številne bare, kjer lahko naročite osvežilen cocktail in opazujete italijansko nočno življenje. Nekajurno pohajkovanje vas bo gotovo utrudilo – sestradani si boste želeli planiti po okusnih testeninah, ki jih bodo prav tako z veseljem pripravili v Vili Capinera.

Že razmišljate o naslednjem vikend izletu po sosednji Italiji?

S. E.