fbpx

Bi radi spet videli Charlieja Chaplina? Vstopite v ‘Chaplinov svet’

Foto: epa

Po več kot 15 letih razprav in odpravljanja številnih ovir so švicarski dom filmske legende Charlieja Chaplina v kraju Corsier-sur-Vevey, kjer je Chaplin tudi pokopan, končno preuredili v muzej. Chaplinov muzej, poimenovan Chaplinov svet, bodo odprli 17. aprila.

Veličastno belo poslopje ob Ženevskem jezeru, kjer je Charlie Chaplin preživel zadnjih 25 let, in obsežen park bosta od aprila dalje dostopna tudi za obiskovalce. V samostojni stavbi poleg Chaplinovega doma bodo poustvarili hollywoodski studio, kjer si bodo obiskovalci lahko ogledali Chaplinov filmski opus.

Od začetkov do vzpona
V muzeju bodo prikazani tudi Chaplinovi skromni karierni začetki v Londonu in njegov nenaden vzpon v svet slave, ko je postal ena najvplivnejših osebnosti v zgodovini Hollywooda.

Projekt Chaplinov svet vodi francoska skupina muzejskih upravljavcev Grevin. Chaplinov muzej je četrti mednarodni projekt te skupine, ki med drugim vodi tudi štiri muzeje voščenih lutk – v Parizu, Montrealu, Seulu in Pragi.

Chaplin (1889–1977) je kariero začel leta 1914 v krajšem filmu Making a living, leta 1915 pa je z vlogo v filmu Potepuh ustvaril enega najslavnejših likov svetovnega filma – zvitega potepuha v prevelikih hlačah, s potlačenim klobukom, prevelikimi čevlji in sprehajalno palico.

B. O., STA