Bi tudi pri nas morali imeti “odbor za imena”?

Foto: STA

Ste že slišali, da bi se v kateri državi zgodilo, da bi prepovedali določena imena? Na Islandiji je to nekaj čisto normalnega, čeprav se nagibajo k temu, da organizacijo Odbor za imena kmalu ukinejo.

Starši na Islandiji bodo poslej lahko svojo hčerko poimenovali tudi Angelina, tako kot je ime tudi slavni igralki, ki je zadnje dni znana predvsem zaradi ločitve od svojega ravno tako slavnega moža. Ime Angelina se je namreč znašlo na najnovejšem seznamu dovoljenih imen na Islandiji. Doslej je bilo ime Angelina kot številna druga imena na Islandiji prepovedano.

Bi bil odbor za imena primeren tudi v Sloveniji?
Na Islandiji imajo strogo določen seznam imen, za katerega skrbi državni odbor za imena, ki na željo staršev odloča tudi o uvrstitvi novih imen na seznam. Omenjeni odbor je tako v sredo na seznam dodal 11 novih imen, med katerimi so se poleg Angeline za deklice znašla tudi imena, kot so Luna, Hofdis in Eilif ter za dečke Eyjar in Kiran.

Naloga odbora za imena je, da v imenu dobrobiti otrok skrbi, da so imena otrok na Islandiji v skladu z islandsko tradicijo in jezikom.

Islandski sistem poimenovanja otrok je edinstven
Sin, ki se rodi moškemu z imenom Sigurdur, bo tako imel priimek Sigurdsson (Sigurdurjev sin), njegova hčerka pa Sigurdardottir (Sigurdurjeva hčerka). Na Islandiji so tako poimenski seznami, kot je npr. telefonski imenik, pogosteje sestavljeni po abecednem vrstnem redu imen in ne priimkov.

Tradicionalna slovenska imena izginjajo, pojavljajo se še nikoli slišana
Med moškimi je statistično gledano še vedno največ Francev, med ženskami pa Marij, predvsem to velja za starejšo populacijo.

V letu 2015 pa je bilo največ dečkov poimenovanih z imenom Luka, sledijo pa mu Filip, Nik, Mark, Žan, Jakob, Jaka, Žiga in David. Med deklicami so tudi v prednosti krajša imena, in sicer Ema, Eva, Zala, Sara, Lara, Nika, Julija, Ana, Lana in Mia.

Pri nas nobeno ime ni prepovedano, se pa z vsakim letom pojavljajo bolj nenavadna. Starši sestavijo več zlogov, ki se jim zdijo smiselni, in nastane čisto novo ime.

Jih sploh znamo pravilno izgovoriti?
Ko slišimo imena Aeron, Albana, Andy, Altina, Brendon, Bjank, Jona, Jacinta, Kian, Kira, Noah, Nikki, Pietro, Pilar, Zoro, Zirafete in Lilu ne pomislimo takoj, da gre za otroke iz Slovenije. To je zgolj nekaj primerov precej drugačnih poimenovanj novorojenčkov, obstaja jih še mnogo več.

Posledično izumirajo tradicionalna slovenska imena, čeprav se tudi ta trend vse bolj obrača. Vse več je staršev, ki se ponovno odločajo za stara slovenska imena, otroci pa jih ponosno nosijo.

B. P.

 • pajot

  Nič bat. Kmalu bomo imeli v Sloveniji največ Safetov in Mohamedov.

  • Borut Stari

   Normalno, saj je priseljencev iz Kosova in Bosne bilo že včeraj in danes preveč. Glede na njihovo rodnost smo že Slovenci v manjšini.

   • Vera

    Pravilno bi bilo, da bi tudi priseljenci raje dajali svojim otrokom naša slovenska imena . Prek cerkvenim krstom bi jih morali duhovniki podučiti zakaj naj ima otrok ime po enem od svetnikov . Tudi naši mladi starši se starih lepoih imen naj ne sramujejo . Izbira je velika, samo možgančke je treba napet pa pogledat v Marijanski koledar , ki se ga dobi vsako leto že pred Božičem .

    • orsa

     To so samo sanje, vsi ti priseljenci ne hodijo v naše cerkve, svoje vere ne bodo zatajili, čez določeno obdobje nas bodo preplavili ( levica jim tudi gradi njihove verske objekte ) in Slovenci bomo hlapci na svoji zemlji ) v to nas peha naša levica.

 • tarantela

  Men je všeč Esmeralda. Ja pa Vladimir, to je od Putina.

  • dr Janez Sveti

   Sandokan je tudi lepo ime.Samo da ni Kljuse.
   DR Janez Sveti Ivanhoe

   • tarantela

    Kublaj Kan mi je tudi nekako blizu, ne vem zakaj, samo krstnega imena ne vem, takrat še itak niso krstili…

   • Get2 Business

    matr si ti en troll

    • dr Janez Sveti

     Ti si pa bebec.
     Dr Janez Sveti genij

 • Jojo

  Sedaj ko slisim mamice klicati svoje otroke mi je slabo… Majk, tijan, serif…

 • Steve

  saj je v večini držav poimenovanje svojih otrok omejena. npr na madžarskem ne moreš otroka poimenovati “Majk”, imaš seznam cirka 5.000 imen, ki so dovoljena.
  ko pa pogledaš v telefonski imenik imaš 20.000 “Toth Atilla” oz. “Farkas Zsuzsana” pol pa se znajdi…
  Je pa res, da če imaš dovolj denarja lahko registriraš novo ime, ampak to je dolgotrajen postopek in stane celo bogatstvo

 • tarantela

  No, upam, da se ob tej temi ne bomo skregali, ali pač?

 • FraterMagnus

  ne vem, kaj tu počne skrita novica o ločitvi angeline jolie

 • Franc Šink

  Novak Novak.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!