fbpx

Bo glasbeni festival v Amsterdamu ponovno terjal smrtne žrtve?

Foto: iStock

Obiskovalci letošnjega glasbenega festivala Amsterdam Dance Event, ki trenutno poteka v nizozemski prestolnici, bodo letos pri sebi lahko imeli 5 tablet ekstazija brez bojazni, da bi bili kaznovani.

Organizatorji dogodka so sporočili, da obiskovalci, ki bodo imeli pri sebi do 5 tablet za posedovanje, ne bodo kaznovani. Svojo odločitev opravičujejo s tem, da bi na ta način lažje nadzorovali uporabo »trdih« drog na festivalu.

Že ena tableta je preveč, kaj šele pet
Že v preteklosti so na festivalu »dovolili« eno tableto sicer prepovedanih drog, letos pa celo pet. Pojavlja se vprašanje, kako je to sploh možno, glede na to, da ekstazi tudi na Nizozemskem spada v vrsto ilegalnih drog. V zadnjem času je po besedah lokalnih medijev v Amsterdam prispela pošiljka zelo nevarnih tablet omenjene droge.

Predsednica tamkajšnje ljudske demokratske stranke Marja Ruigrok opozarja, da je takšna poteza organizatorjev neprimerna. Za človeka je namreč lahko usodna že ena tableta, kaj šele pet. V stranki so tudi sicer proti kakršnikoli uporabi »trdih« drog, saj so navsezadnje ilegalne. Lansko leto so na festivalu zaradi uporabe omenjenih drog umrli najmanj trije ljudje.

Liberalni demokrati bi imeli kar trgovino
Po drugi strani pa se podmladek nizozemskih liberalnih demokratov zavzema za legalizacijo psihoaktivne substance MDMA. Pred nekaj meseci so za en dan odprli trgovino in na ta način promovirali uporabo ekstazija.

Festival, ki se je začel v sredo in bo potekal do nedelje, bodo obiskali številni svetovni ustvarjalci elektronske glasbe, kot so Tiesto, Paul Oakenfold in David Guetta. Samo upamo lahko, da tokrat ne bo smrtnih žrtev.

N. K.