Bodo meduze nadvladale svetovnim oceanom?

Foto: epa

Zadnje desetletje svetovne medije preplavljajo svarila o nenadzorovanem porastu meduz, ki ne povzročajo samo strahu med plavalci pač pa predstavljajo resne težave za elektrarne. Nenadzorovano pojavljanje meduz na območjih, ki niso njihovo primarno življenjsko okolje, bi nenazadnje lahko ogrozilo tudi biodiverziteto svetovnih oceanov.

BBC navaja, da mnogi strokovnjaki s svojimi alarmantnimi članki, kot so “Kaj morate vedeti o prihajajoči apokalipsi meduz” in “Meduze prevzemajo oceane, strokovnjaki svarijo”, svarijo pred invazijo meduz v vsa svetovna morja in oceane. Vendar je nedavna študija pokazala, da ta teorija stoji na zelo trhlih tleh, kajti meduze se premikajo v velikih skupinah, imenovanih plapolanja, zato ni nič čudnega, da na obalah naenkrat opazimo večje število meduz.

Strokovnjaki razdvojeni
Predstavnica Mediteranskega inštituta za napredne študije v Španiji Marina Sanz-Martín se je skupaj s svojimi sodelavci posvetila raziskovanju problema povečanega pojavljanja meduz v morjih in oceanih. V svojih raziskavah je ugotovila, da viri strokovnjakov, ki opozarjajo na nevarno povečanje meduz niso kredibilni in da zanje strokovnjaki nimajo trdnih dokazov. A hkrati poudarja, da število meduz občutno narašča. Neodvisna strokovnjakinja Claudia Mills pa meni, da je širjenje teh apokaliptičnih napovedi, ki jih s sabo v naša morja prinašajo meduze, neodgovorno in temelji na pomanjkanju dokazov, za kar krivi težaven dostop do znanstvenih raziskav o meduzah.

Nazaj na začetek
Strokovnjaki tako po eni strani pravijo, da je skrb o invaziji meduz odveč, a po drugi strani poudarjajo, da obstajajo dokazi o velikem povečanju meduz v vseh svetovnih oceanih, kar nas privede spet na začetek. Ker pa meduze, ki se pojavljajo v slovenskem morju za človeka življenjsko niso nevarne, se lahko brezskrbno ohladite v morju, katerega temperatura je še vedno prijetnih 23 stopinj Celzija.

V. D.