Boeing želi v vojni zmagati in prvi priti na Mars

Foto: epa

Podjetje Boeing namerava poslati človeka na Mars, z namenom da bi na področju vesoljskega raziskovanja, potovanja in trgovine premagalo konkurenčno podjetje SpaceX, poroča neprofitna organizacija TV-Novosti.

Glavni izvršni direktor podjetja, Dennis Muilenburg, je na konferenci za inovacije v Chicagu izrazil prepričanje, da bo prva oseba, ki bo stopila na Mars, tja zagotovo pripotovala z raketo Boeing.

Boeing bo prispeval h komercializaciji vesoljskega turizma
Boeing si je z izstrelitvijo enega najmočnejših plovil – Saturna V, ki je astronavte ponesel na Luno – že ustvaril ime na področju vesoljske tehnologije. Muilenburg je napovedal, da bo Boeing nadaljeval s svojim enormnim prispevkom, s katerim bo vplival na cvetenje vesoljskega turizma v naslednjih nekaj desetletjih in to vrsto turizma tako oblikoval v uspešno delujoč komercialni trg.

“Eden izmed največjih izzivov za Mednarodno vesoljsko postajo je njena spojitev z množico hotelov in tovarn v nižji zemeljski orbiti,” je povedal Muilenburg.

Boeing bo po navedbah Muilenburga v prihodnosti zaposlen z izdelavo vesoljskih plovil, ki bodo namenjena za novodobne turiste. Trenutno je velikan na področju letalske in vesoljske industrije zaposlen z razvojem heavy-lift raket za Nasin Vesoljski izstrelitveni sistem. Raketa naj bi postala najmočnejša do sedaj in naj bi omogočala raznoliko raziskovanje in izvedbo znanstvenih in varnostnih misij.

Boeing je ključni izvajalec za načrtovanje, razvoj, testiranje in proizvodnjo raketnih nosilcev. Poleg podjetja SpaceX je Boeing prvo komercialno podjetje, ki je bilo izbrano s strani Nase za prevoz astronavtov na Mednarodno vesoljsko postajo.

Foto: NASA

Foto: NASA

Namere konkurenta
Tehnološki podjetnik Elon Musk je prejšnji teden prek Googlovega socialnega omrežja Buzz sporočil, da bo podjetje SpaceX s svojim programom omogočilo vsakomur, ki se želi naseliti na Marsu, da to stori: “Želim, da človeška vrsta postane multiplanetarna vrsta.” Na mednarodnem astronavtskem kongresu v Mehiki je povedal, da želijo dokazati, da je že v času našega življenja mogoče uresničiti te namere.

Ob ugotovitvi, da sta izmed nebesnih teles Mars in Luna za potovanje najbolj primerna, je povedal, da bi se lahko izleti na Mars odvijali vsaki dve leti, pri čemer bi bilo plovilo na povratni poti na Zemljo napolnjeno z metanom, ki bo sčasoma proizveden na Rdečem planetu.

“Potrebovali bi najmanj milijon ljudi, da bi lahko vzpostavili kolonijo na Marsu,” je povedal Musk in dodal, da bo velik izziv predstavljalo iskanje finančnih virov za izgradnjo.

N. Ž.