Britanske specialne enote SAS – slavne že od časov 2. svetovne vojne

Foto: epa

V Veliki Britaniji obstajajo vojaške enote, ki se imenujejo Special Air Service (SAS). Gre za specialne vojaške enote, ki so zaslovele že v 2. svetovni vojni, ko so se odlikovale s svojimi neustrašnimi dejanji.

Omenjene vojaške enote naj bi bile v preteklosti že zaslužne za svojo udeležbo v protiterorističnih akcijah in reševanju talcev v najrazličnejših kritičnih situacijah. Ena takšnih slovitih akcij sega v leto 1980 in se je pripetila prav na angleških tleh, navaja dailymail.

Angleške “ninje”
Tistega leta so v iransko veleposlaništvo v Londonu vdrli britanski specialci, da bi rešili talce, ki so bili tamkaj zaprti. Svojo akcijo so začeli s “tarzansko tehniko” – skozi okna po vrveh. Akcija je trajala zgolj pičlih 17 minut, v njej pa so iz ujetništva rešili 24 talcev ter obenem zajeli teroriste, ki so jih zadrževali. Opravili so delo, ki ga nihče drug ni bil sposoben narediti, potem pa znova “poniknili v podzemlje”. Tako se je rodila legenda o borcih SAS.

Mistični bojevniki
O enotah SAS je le malo znanega, saj svoje delovanje in sposobnosti hranijo v strogi tajnosti in se domneva, da so bile ustvarjene prav z namenom delovanja v najtežjih akcijah, zaradi ohranjanja miru v svetu. S svojimi junaškimi dejanji naj bi se odlikovali v različnih deželah, med drugim na Severnem Irskem, Falklandskih otokih, v Iraku, Sierri Leone in Afganistanu.

Začetki segajo v 2. svetovno vojno
Znano je, da so postali vzor za mnoge druge tovrstne specialne enote po svetu, saj naj bi veljali za pionirje tovrstnega vojskovanja, njihovi začetki pa segajo v obdobje zadnje svetovne vojne, ko naj bi bili zadolženi za določene skrivne operacije. Njihov začetek sega v leto 1941.

Neustrašni in krvoločni
Zasloveli naj bi še zlasti po tem, da so se bili sposobni spopasti z vsakim izzivom. Njihov začetnik je 25-letni David Stirling, ki je sicer slovel po svojem alkoholizmu in neposlušnosti. Njegova slovita kariera pa se je začela na afriških tleh, v Egiptu. Njegovo poslanstvo je bilo namreč ustvariti gverilo, ki bi v sovražnikovih, torej nemških vrstah na tistem območju ustvarila kaos, za kar so mu bili dodeljeni angleški vojaki najslabšega slovesa, morda celo psihopati. To je dopuščala tedanja klavrna situacija, v kateri so se znašle tamkajšnje britanske enote.

40 milj v nogavicah po žgočem puščavskem pesku
Tako se je začela zgodovina posebnih enot, ki so od tedaj naprej veljale za elitne. Na začetku so štele le 100 mož, ki pa so bili izvrstno izurjeni za opravljanje katerihkoli težaških nalog. Znan je primer, ko je eden izmed teh junaških mož po puščavi v samih nogavicah prehodil kar 40 milj, ker so njegovi škornji razpadli, česar drugi običajni vojaki zagotovo ne bi zmogli. Obenem so bili ti specialci sposobni najbolj krutih umorov brez kančka obžalovanja in bili sposobni jesti tako trdo hrano, da je niti avto ne bi zdrobil pod svojimi kolesi.

Pili lastni urin, da bi preživeli
Navkljub več 100 milj dolgi hoji po puščavi naj bi bili sposobni izvesti učinkovite sabotaže v nemških in italijanskih bazah. Pripetili so se celo primeri, ko je kateri izmed pripadnikov teh enot sam ostal sredi peščenih sipin in se je moral vrniti v svojo bazo 100 ali 200 milj daleč. Potem ko so mu pičle zaloge vode pošle, naj bi za preživetje pil lastni urin ter imel od vročine stopala vsa prekrita z mehurji, vendar je preživel in kmalu spet opravljal svoje naloge.

Hladnokrvno morili
Pripadniki enot SAS so bili sposobni vdreti v nemško bazo in brez najmanjšega strahu pripadnike sovražnikovih enot pokončati do zadnjega. Kljub temu so bile izgube v njihovih vrstah precej visoke. Sicer naj bi med 2. svetovno vojno uspeli razstreliti številna sovražnikova letala, a njihova tedanja vloga v vojni pravzaprav ni bila tako pomembna, kot se morda zdi. Obenem v britanski vojski vsi niso kazali navdušenja za tovrstne enote, vendar so “profesionalni gverilci” naposled le prepričali britanski politični vrh o tem, da so potrebni. Ene od njihovih misij naj bi se udeležil celo sin Winstona Churchilla.

Iz tolpe nastanejo profesionalci
Po blagoslovu britanskega političnega vrha so se iz preproste, primitivne bratovščine prelevili v prave “guruje” tajnega vojskovanja. Po svojih misijah v Afriki so se udejstvovali na evropskih tleh, predvsem v Italiji, Franciji in Nemčiji, kjer so zavezniškim enotam priskočili na pomoč tako, da so uničevali komunikacijske povezave, zbirali zaupne podatke in urili nekatere vojaške skupine, poleg tega pa med esesovci zagrešili številne smrti.

Delovali neopazno
Že v začetkih svojega delovanja so se odlikovali s svojo neopaznostjo. Oblast je začela ceniti njihovo taktiko profesionalnega, tajnega vojskovanja in sposobnost delovanja za sovražnikovim hrbtom, zato niso prišli v zgodovino.

Specialne enote pridobivajo na pomenu
Pomen specialnih enot naj bi z rastočo teroristično grožnjo pridobival na pomenu, zanje pa naj bi bilo namenjenih tudi več finančnih sredstev. V njihovih vrstah danes služijo tako moški kot tudi ženske. Tudi v današnjem času se odlikujejo s številnimi sposobnostmi in še zlasti s tem, da pri svojem delovanju skoraj ne puščajo sledi in so vajeni preživeti v zelo težkih okoliščinah, navaja index.heritage.

Domen Mezeg