Budweiser bo svoje ime spremenil v “Ameriko”

Foto: Youtube

Ali ste vedeli, da obstajata dve znamki Budweiser? Sedaj veste. Prvo so ustanovili Čehi, drugo pa Američani. Obe družbi sta bili ustanovljeni v 19. stoletju, sedaj pa so se Američani odločili, da bodo začasno opustili tradicionalno ime Budwieser in ga bodo zamenjali s patriotskim imenom “Amerika” (“America”). 

Prenovo bo doživela tudi grafična podoba popularnega piva. Moto družbe, ki se glasi “Kralj piva”, bo zamenjal moto Združenih držav Amerike “E Pluribus Unum”, kar bi lahko prevedli z “Izmed mnogih eden”. Logotip AB, ki se na pločevinkah bohoti nad imenom znamke, bo zamenjala kratica US (Združene države). Celotna zunanja podoba bo doživela še nekaj manjših sprememb.

Razlog za spremembo grafične podobe in imena znamke so prihajajoče predsedniške volitve v ZDA. Američani bodo novega predsednika ali predsednico izvolili novembra letos, do takrat pa bodo starega Budweiserja lahko pili v novi podobi. Lastniki bodo oglaševalsko kampanjo z novim imenom zagnali 1. junija, ljubitelji piva pa bodo iz novih pločevink in steklenic lahko začeli piti že čez deset dni.

“Nič ni bolj ikonskega, kot je Budweiser”
Budweiser je kultna ameriška znamka piva, ki se je v ameriški kolektivni spomin dokončno zasidrala v 50-ih letih prejšnjega stoletja. Danes je tretje najpopularnejše pivo v ZDA – vsako leto ga prodajo okoli 100 milijonov zabojev. “Nič ni bolj ikoničnega, kot je Budweiser, in nič ni bolj ikoničnega, kot je Amerika,” je prepričan kreativni direktor znamke Tosh Hall. Mnogi nad odločitvijo vodilnih v Budweiserju niso posebno navdušeni, saj menijo, da je,kljub temu da so se patriotske marketinške kampanje v preteklosti v ZDA že izkazale kot uspešne, osladna.

Ž. K.

 • avtohtoni neandartalec

  Ko rečeš Amerika, torej pomisliš na Kralja piva.

 • sprehajalec

  Škoda, ker se je ime zelo prijelo za to odlično pivo. Ok, tudi America je lepo ime, kitajci imajo zanjo ime meigvo, kar v prevodu pomeni “lepa dežela”.

  Vendar reklama nikoli več ne bo ista. https://www.youtube.com/watch?v=pVcbasIb8lQ

 • Peter

  Kolk amerik s pa ti dons spiu, no?

 • America .. kr neki.

 • JohnSmith

  Meni je všeč. Nič ni narobe z malce patriotizma. Bolje kot da bi dali pločevinko v barve mavrice in dali ime Liberal Unicorn hehe