Črne luknje v 100 letih: od abstraktnega do konkretnega

Foto: epa

Slovenija gosti največji profesionalni astronomski dogodek – 324. simpozij Mednarodne astronomske zveze, ki ga organizira Univerza v Novi Gorici. Simpozij pod naslovom Nova obzorja v astrofiziki črnih lukenj poteka v Ljubljani med 12. in 19. septembrom in gosti več kot sto priznanih astrofizikov iz vsega sveta.

Uvodoma je udeležence simpozija pozdravila aktualna interpelirana ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je izpostavila potrebo po popularizaciji pomena znanstvenih dosežkov pri splošni javnosti. Rektor Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik je v svojem uvodnem nagovoru dejal, da je velika čast in priznanje za astrofizikalno skupnost na Univerzi v Novi Gorici, da je bila organizacija dogodka zaupana prav njim.

100. obletnica teoretične napovedi črnih lukenj
Simpozij obeležuje 100. obletnico teoretične napovedi črnih lukenj, ki so bile vrsto let abstrakten in ezoteričen koncept, saj so veljale zgolj za matematično posebnost, ki jih je je kot rešitev Einsteinovih enačb splošne relativnosti predvidel nemški fizik Karl Schwarzschild.

Danes pa znanstveniki s pomočjo raziskav in tehnološkega napredka odkrivajo masivne črne luknje v galaksijah in lahko celo opazujejo nastanek majhnih črnih lukenj s pomočjo izbruhov gama sevanja. Obstoj razkrivajo izmuzljivi gravitacijski valovi, ki so bili prav tako kot črne luknje napovedani že pred 100 leti.

1. obletnica neposredne detekcije gravitacijskih valov
V času simpozija – 14. septembra – bo minilo natanko leto dni od prve neposredne detekcije gravitacijskih valov. Na ta dan bo na javnem predavanju spregovorila tudi škotska znanstvenica Sheila Rowan, ki bo predstavila zgodbe o teoretični napovedi gravitacijskih valov v neverjetnem razvoju sodobne tehnologije.

Pogled v prihodnost
Vodilni astrofiziki bodo v Ljubljani razpravljali tudi o najsodobnejših teoretičnih modelih sistemov črnih lukenj in vplivu, ki ga imajo na naše razumevanje astrofizike in kozmologije. Simpozij bodo zaključili s pogledom na prihajajoče observatorije in eksperimente, ki bodo odigrali pomembno vlogo pri odkrivanju novih znanj o črnih luknjah, poroča STA.

V. D.