Črne luknje v 100 letih: od abstraktnega do konkretnega

Foto: epa

Slovenija gosti največji profesionalni astronomski dogodek – 324. simpozij Mednarodne astronomske zveze, ki ga organizira Univerza v Novi Gorici. Simpozij pod naslovom Nova obzorja v astrofiziki črnih lukenj poteka v Ljubljani med 12. in 19. septembrom in gosti več kot sto priznanih astrofizikov iz vsega sveta.

Uvodoma je udeležence simpozija pozdravila aktualna interpelirana ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je izpostavila potrebo po popularizaciji pomena znanstvenih dosežkov pri splošni javnosti. Rektor Univerze v Novi Gorici Danilo Zavrtanik je v svojem uvodnem nagovoru dejal, da je velika čast in priznanje za astrofizikalno skupnost na Univerzi v Novi Gorici, da je bila organizacija dogodka zaupana prav njim.

100. obletnica teoretične napovedi črnih lukenj
Simpozij obeležuje 100. obletnico teoretične napovedi črnih lukenj, ki so bile vrsto let abstrakten in ezoteričen koncept, saj so veljale zgolj za matematično posebnost, ki jih je je kot rešitev Einsteinovih enačb splošne relativnosti predvidel nemški fizik Karl Schwarzschild.

Danes pa znanstveniki s pomočjo raziskav in tehnološkega napredka odkrivajo masivne črne luknje v galaksijah in lahko celo opazujejo nastanek majhnih črnih lukenj s pomočjo izbruhov gama sevanja. Obstoj razkrivajo izmuzljivi gravitacijski valovi, ki so bili prav tako kot črne luknje napovedani že pred 100 leti.

1. obletnica neposredne detekcije gravitacijskih valov
V času simpozija – 14. septembra – bo minilo natanko leto dni od prve neposredne detekcije gravitacijskih valov. Na ta dan bo na javnem predavanju spregovorila tudi škotska znanstvenica Sheila Rowan, ki bo predstavila zgodbe o teoretični napovedi gravitacijskih valov v neverjetnem razvoju sodobne tehnologije.

Pogled v prihodnost
Vodilni astrofiziki bodo v Ljubljani razpravljali tudi o najsodobnejših teoretičnih modelih sistemov črnih lukenj in vplivu, ki ga imajo na naše razumevanje astrofizike in kozmologije. Simpozij bodo zaključili s pogledom na prihajajoče observatorije in eksperimente, ki bodo odigrali pomembno vlogo pri odkrivanju novih znanj o črnih luknjah, poroča STA.

V. D.

 • tarantela

  Neverjeten napredek znanosti od časov Galilea, ki se je moral odpovedati svojim spoznanjem, da je zemlja okrogla

  • Nata

   No ja ? Pa je zato kaj drugače ?
   Saj menda ni čisto okrogla ?
   Ne zameri , se hecam .

   • avtohtoni neandartalec

    Seveda Zemlja ni ravna plošča, meni se zdi bolj kot palačinka, ki se peče na razbeljeni ravni ponvi.

  • avtohtoni neandartalec

   Da je zemlja okrogla, so pisali že imdijci in Kitajci, pred več tisoč leti, prvi modeli so nastali davno pred staro Grčijo, ker pa niso znali razložiti dimenzij in eliptičnih orbit, niti zakojov, ki sistem držijo skupaj, so jih pač poenostavili tako, da je bila,idejao svetu razumljiva tudi najbolj zarukanim med njimi, vse do Galileja, ki je model nedvoimno dokazal z eksperimentom, o katerem se lahko še danes vsakdo sam prepriča. No ja, tudi to ni povsem res, poglej si na Youtube par dokumentarcev o ravni Zemlji, niso vsi tako trčeni kot se zdi na prvi pogled, marsikaj kar trdijo oziroma se sprenevedajo je res nejasno in ni tako lahko dokazati.
   Recimo, iz perspektive navidezne točke centra gravitacije, je za točke na enaki oddaljenosti od središča gravitacijaki privlak isti, površina vsake krogle je iz tega vidika ravna.

 • Nata

  Za fiziko sem aberveznik , za astrofiziko in črne luknje pa popoln analfabet .
  Naj že enkrat izumijo kakšno dobro možnost za medzvezdna potovanja .
  Če bi mi zdravje dopuščalo , bi takoj šla.
  Pa vi , dragi komentatorji ?

  • avtohtoni neandartalec

   Je že rešeno, ampak ne biš verjela, nikogar ne zanima, če ne morejo ukrasti ali dojiti zastonj, ne rabijo, verjetno bi se stegnili, če bi nekdo izdelal delujoč model in vsaj približno razložil fiziko delovanja, sicer bodo sčasoma itak sami prišli do svojih patentiranih in eksluzivnih rešitev. Ne verjemi kar lažejo, ta svet že dolgo ne poganja več kreativna domišljija, sploh se ne gre za napredek znanosti in človeštva, še huje, karkoli se bo na teh lodročjih odkrilo, bo najprej uporabljeno kot nadmočno orožje, pred katerim ne obstaja nobena obramba, taki prednosti se ne bo odrekel nihče, niti za ceno golega preživetja človeške vrste.

   • Nata

    No, tole pa verjamem. Vse za premoč ! Za nadvlado ! Kakšna škoda !

 • avtohtoni neandartalec

  Saj sem vedel, da smo fašistična dežela, kje drugje pa še prirejajo simpozije o Črnem soncu.

 • avtohtoni neandartalec

  Jaz bi še malo počakal s slavjem, nihče še ni odkril črne luknje, vsaj ne neposredno. Gravitacija lahko torej spreša maso do nekega limita, ki se konča tam nekje z obsegom polja atoma, če se lahko te meje prekrijejo, potem materije ni več mogoče ločiti na sestavne delce, svetloba pa ne more valovati izven obsega takega polja, že ta preprosta ideja je dovolj za teoretično napoved naravnega fenomena, tudi če nič ne vemo o gravitaciji kot taki. Isto velja za gravitacijske valove, kvantni delci seveda niso nobem fluid, kljub temu se valovanje “tkanine” prostor časa sliši logično in so jih zato napovedali ter letos končno eksperimentalno izmerili prvi morebitni vpliv. Prostor seveda ni nobena tkanina, niti v matematičnem smislu model ni popoln, vendar zaenkrat struktura hipoteze pije vodo in imajo vsaj kaj za meriti. Ampak to še ne pomeni, da črne luknje in gravitacijski valovi res obstajajo.

  • avtohtoni neandartalec

   Mogoče še tole, eno najtežjih vprašanj fizike bo določiti kaj valuje in v čem, na takšne na videz preproste probleme je najtežje odgovoriti že zato, ker na neki točki nesede nimajo več smisla, pomaga edino še matematika, ki pa je vezana na teorijo števil in aksiome, ti pa so spet del nekega filozofskega konstrukta, torej se vrtimo v začaranem krogu abstraktnega in racionalnega. Meritve kažejo neke vzorce, a kaj ko se ne nanašajo na nič konkretnega, deluje, to pa je tudi vse, bistvo je skrito nekje v mehanskih napravah, ki jih izdelajo prav za določen namen, pomeni že začne se z neko nejasno idejo kaj naprava sploh je, če realnost zaznava ali jo pravzaprav sama ustvarja. To je pomembno zaradi še enega temeljnega spoznanja, če naši mehanski konstrukti producirajo materialne dokaze, potem bi to pomenilo, da je vse mogoče, kar je najbolj čudno od vsega. V mašem velikem in kompleksnem svetu tega nekako ni za opazit, stvari so še kako jasno omejene, ampak kdo lahko reče, da nismo le mozaik, sestavljen iz drobnih čudes, ki jih je proizvedel nek drug sistem. Za naravo velja dommeva, da je brezumno naključna, lahko bi bilo karkoli, vendar je iz nekih razlogov edino točno to kar je. Ampak to ni res, človek je dokaz, da lahko vplivamo na te sile in tudi sami proizvedemo nekaj, kar generira svojo realnost, mi smo pač inteligentni, imamo domišljija, narava ima pa svoje sanje. Bi narava ustvarila računalniške svetove, kjer smo mi določili fizikalna pravila in se generirajo v neskončnost? Saj jih je, ampak tako, da smo nastali mi, narava ni mogla vedeti kaj si bomo potem izmislili. Zakaj lahko počnemo te stvari, to je vprašanje, očitno je vesolje zgrajeno tako, da mam to omogoča, čeprav za prihodnost univerzuma nima posebnega smisla.
   Tej ideji se reče nekaj iz nič, kar dejansko nastaja v trkalniku delcev, te stvari pač obstajajo, tudi sonce je recimo neke vrate trkalnik, vendar edino v Cernu delajo to na tak način, narava ne pozna tako umerjenih sistemov, torej delajo dobesedno nekaj, kar niti Bog še ni videl, odkar obstaja vesolje.