fbpx

Čudež v Sahari: V največji puščavi na svetu zopet snežilo

V Sloveniji na sneg še čakamo, v Sahari pa je zapadel po skoraj 40 letih. Obdržal se je sicer le en dan, fotografi so pohiteli in ujeli kombinacijo bele odeje na rdečih sipinah. Puščava Sahara prekriva velik del Severne Afrike. V preteklih obdobjih so jo prešli različni vremenski tipi podnebij. Po napovedih naj bi čez 15 tisoč let izredno suho območje spet ozelenelo.

Prebivalci majhnega alžirskega puščavskega mesta Ain Sefra so bili včeraj popoldne presenečeni, ko so videli, da je peščene sipine pobelil sneg. Ne gre ravno za kraj, kjer bi pričakovali snežno idilo. V tem mestu, ki je znano tudi pod imenom ‘Vrata v puščavo’, so sneg nazadnje videli 18. februarja 1979, snežna nevihta pa je takrat trajala le pol ure. Snežni metež je takrat v posameznih delih za nekaj ur zaustavil cestni promet. Manj nenavadno je sneženje v višjih, goratih predelih Sahare, na primer v gorovju Tibesti v severnem Čadu, kjer sneži na vsakih nekaj let.

V mestu  Ain Sefra, ki je znano pod imenom ‘Vrata v Puščavo’, so sneg nazadnje videli 18. februarja leta 1979.

istock-486570246

Včerajšnje snežno popoldne je v fotografski objektiv ujel ljubiteljski fotograf Karim Bouchetata. Povedal je: “Vsi so bili osupli, ko so videli, da v puščavi pada sneg, ker je to redek dogodek. Zanimivo je bilo videti, kako se sneg poravna po pesku. Sneg je ostal le en dan in se je že stopil.”

B. J.