fbpx

Danes bosta Maribor in Ljubljana zasijala v praznični luči

Prižig prazničnih lučk lansko leto. Foto: STA

V Ljubljani in Mariboru se bo danes slovesno prižgalo praznične luči. Letošnja tema bo spoštovanje življenja, ki jo je oblikoval Zmago Modic. Sredstva, namenjena letošnji okrasitvi dveh največjih slovenskih mest, ostajajo enaka. 

Na novinarski konferenci je direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek pojasnila, da bo po Ljubljani postavljenih skupaj približno 64 kilometrov svetlobnih okrasov. Večinoma bodo svetlobne skulpture in lučne girlande razsvetljevale center, od Narodne galerije proti prenovljeni Eipprovi ulici, za kar so prejeli sredstva v višini 220.000 evrov.

Okrasitev ostaja podobna lanskoletni
Okrasitev ostaja podobna lanskoletni, ko so trg in ulice v strogem centru glavnega mesta pokrivali galaksija in nebesni znaki. Čopova ulica bo okrašena s kometi, Slovenska cesta z galaksijami, nad Mestnim, Starim, Levstikovim in Gornjim trgom do cerkve sv. Florijana pa bo ustvarjen učinek dnevne sobe. Na mestni hiši bo voščilo in na Ciril-Metodovem trgu simbol neke dogme, je zapisano na straneh Turizma Ljubljana.

Galaksije pa ne bodo edine, ki bodo pričarale praznično vzdušje. Modic je na ulice vnesel tudi matematične formule in različne geometrijske like. Okrašene pa bodo tudi smreke pri Figovcu, na Levstikovem trgu, pri mestni hiši, v notranjosti mestne hiše, Pod Trančo, na Ljubljanskem gradu in pred Narodno galerijo. “Glavna” smreka pa je postavljena na Prešernovem trgu in sega 20 metrov visoko. Okrašena je s približno 10 kilometri lučk.

Zbrane bo nagovoril župan Ljubljane
Ob prižigu lučk v Ljubljani bo zbrane na Prešernovem trgu nagovoril župan mestne občine Zoran Janković, ki bo hkrati odprl praznični sejem na Bregu in na Prešernovem, Pogačarjevem in Kongresnem trgu ter na Cankarjevem nabrežju. V Ljubljani bodo v času decembra potekali tudi drugi praznični sejmi in dogodki.

V Mariboru pa bo zbrane ob dogodku na Maistrovem trgu pred Prvo gimnazijo nagovoril župan Andrej Fištravec, ki bo otvoril tudi okoli 200 dogodkov, ki jih organizirajo Zveza prijateljev mladine, Zavod za turizem Maribor, podjetje Nipa in društvo Oživimo Grajski trg. Maribor bodo krasili lampijončki po mestnem parku, ki bodo letos v okviru Ane Plemenite Mariborske zasvetili tudi na bližnjem Rakuševem trgu.

Tudi v Mariboru osvetlitev ostaja enaka lanskoletni, dodali bodo le programe Vilinsko mesto, ki zagotavljajo obilico dogodkov. Prvi dogodki se že odvijajo na Trgu svobode, Grajskem trgu in Trgu Leona Štuklja.

K. Ž., STA