fbpx

Samo za pare: December je najugodnejši mesec za …

Foto: iStock

Raziskave, ki so jih izvedli ameriški znanstveniki, so pokazale, da je mesec december najugodnejši za spočetje, če želite imeti zdravega otroka.

Novejše raziskave so pokazale, da je za zdravje novega družinskega člana pomembno tudi to, v katerem obdobju leta je bil spočet. Znanstveniki z Univerze Indiana, ki so med letoma 2004 in 2009 spremljali podatke o več kot 270.000 nosečnicah, so ugotovili, da so med dojenčki, rojenimi v različnih obdobjih leta, glede tega razlike jasno opazne.

Sezona je pomembna
Največja verjetnost, da rodite zdravega otroka, obstaja, če je bil spočet v decembru: od tistih, ki so bili spočeti v tem mesecu, so bili na vsakih 200 nosečnosti rojeni trije živorojeni otroci več.

Po poročanju časopisa The Telegraph je Paul Winchester, ki je sodeloval v raziskavi, dejal: “Za veliko stvari smo odkrili, da so sezonske in zelo vznemirljive. V reprodukciji so pomembne sezonske razlike.”

Po rezultatih omenjene raziskave je december najugodnejši za zanositev, medtem ko sredina leta za to ni najbolj ugodna. Prav tako je zaradi večje ravni škodljivih pesticidov v okolju za spočetje neugoden mesec junij: “Junijski učinek se pokaže že na zelo zgodnji stopnji. Pri belih materah je junija stopnja živorojenih otrok najnižja ter so nosečnosti s prezgodaj rojenimi otroki pomembno krajše.”

Biološka podlaga
Znanstveniki menijo, da razlike niso naključne, ampak imajo biološko podlago; med relevantnimi dejavniki sta izpostavljenost pesticidom in vitamin D. Poleg tega menijo, da gre pri tem lahko tudi za starodaven evolucijski vzorec, po katerem so imeli otroci, ki so bili rojeni v toplejših mesecih, denimo v času žetve, večjo možnost preživetja.

Če se želite izogniti prirojenim nepravilnostim pri plodu in prezgodnjemu porodu, znanstveniki svetujejo, da se ogibajte temu, da bi zanosili junija. Druge študije so pokazale, da v tem mesecu poraste tudi število otrok s prirojeno okvaro hrbtenice (spina bifida) in je več nenadnih smrti pri novorojenčkih.

T. P.