fbpx

Dela slikarke Patricije Simonič krasijo kapelo iz 17. stoletja pri Celju

Foto: osebni arhiv

Čeprav je Patricija Simonič doktorska kandidatka na Ekonomsko-poslovni fakulteti in raziskuje pomen marketinga na trgu umetnosti, marketinških orodij in njihovo implementiranje v sistem umetnosti, na to tematiko piše tudi monografijo, pa poleg vsega naštetega tudi odlično slika. 

Njena dela – serija slik, ki prikazujejo Križev pot, krasijo kapelo iz 17. stoletja . Natančneje, dela križevega pota Simoničeve se nahajajo v grajski kapeli v Pernovem v okolici Celja. “V sklopu tega sem naredila tudi oltarno sliko, in sicer je naslikan sveti Bernard, ki je zavetnik te kapele,” pravi Patricija. Cikel slikarskih del Križevega pota je sestavljen iz 14 slik, povzetih po svetopisemski vsebini. Med njena zadnja dela pa štejemo še cikel del Nadangeli.

Njena najbolj znana slikarska dela se ponašajo z naslovom Ona. Slednji opus del je bil že večkrat predstavljen doma in v tujini. Z umetnostjo na to temo pa se predstavlja tudi na razstavah Karitas 2016, ki potuje po vsej Sloveniji in tudi tujini. V Dvorcu Zemono je bila tako v dobrodelne namene prodana že ena izmed njenih slik. Slikarka se je ob tem odpovedala kakršnemu koli plačilu, saj gre za plemenit namen. “Dela z veseljem podarim, saj gre izkupiček za družine v stiski. Verjamem, da bodo nastala dela nekomu pomagala za boljši jutri,” pravi. Sicer pa se ta razstava decembra seli v Staro Gorico v Katoliško knjigarno, od tam pa v Ljubljano.

Delo iz opusa Ona. Foto: osebni arhiv

Delo iz opusa Ona. Foto: osebni arhiv

Njeno delo tudi v Vatikanskem muzeju
Leta 2013 je Simoničeva oblikovala tudi poznano slovensko skulpturo Dečka miru, slovenskega prinašalca Ognja miru in ljubezni, ki ga je leto pozneje prejel papež Frančišek v Vatikanu, simbolično, z željo naj njegov pontifikat zaznamuje prizadevanje za mir na svetu. Keramična skulptura Dečka miru se nahaja v Vatikanskem muzeju.

Marjanca Scheicher