fbpx

Deset junijskih dogodkov, ki bodo spremenili svet

Nigel Farage (foto: epa)

Brexit, IS, ponovitev avstrijski volitev in umiranje koralnih grebenov, so samo nekatere novice iz junija, ki nobenega niso pustile ravnodušnega.

Objavljamo 10 dogodkov iz meseca junija, ki so šokirali, presenetili ali kako drugače pretresli svet.

1. Brexit
23. junija je bil dan, ki bo za vedno zapisan v zgodovini, da je iz Evropske unije odšla njena prva članica. Novica je pretresla EU, svetovno gospodarstvo in politiko. Takoj zatem so se začele dogajati tudi težnje Škotske po odcepitvi od Velike Britanije. Prav tako mediji poročajo o izselitvi Britancev na Irsko, premier David Cameron pa je napovedal svoj odstop. Nepričakovano je še odstopil prvi kritik EU in promotor Brexita Nigel Farage. Številni Britanci sedaj zbirajo podpise za nov referendum in iščejo rešitve, da do Brexita ne bi nikoli prišlo.

Foto: epa

Foto: epa

2. Britanski parlament postal “hiša iz kart”
Velika Britanija je trenutno brez premiera, brez vladajoče stranke, znotraj katere so tri frakcije, ki jo želijo razdeliti. Vse se je začelo z odstopom Camerona, njegovega mesta pa nato ni zasedel Boris Johnson. Številni britanski mediji so situacijo primerjali s televizijsko serijo ‘Hiša iz kart’ in napovedali, da bo borba za vladajoče pozicije še dolga in mučna.

3. Kolumbija zaključila 51 let trajajočo vojno z marksisti
Kolumbija je 24. junija podpisala mirovni sporazum z marksističnimi uporniki FARC in zakopala bojno sekiro 51- letnega bojevanja. Državljani s sporazumom niso zadovoljni, saj je najbolje financirana teroristična organizacija še naprej nevarna zaradi sestrskih skupin, ki bi se znale ponovno razširiti.

4. Avstrija razpisala nove predsedniške volitve
V politični krizi ni samo Velika Britanija, temveč tudi Avstrija, kjer je avstrijsko ustavno sodišče ugotovilo nepravilnosti pri štetju volilnih glasov, zato je zaradi minimalne razlike v glasovih in zaradi možnosti, da je prišlo do nepravilnosti, raje razpisalo ponovne volitve, ki bodo jeseni, kot pa uvedlo ponovno štetje glasov. Na nasprotnih straneh sta si stale skrajna desnica in levica, rezultat pa je bil 50,3 proti 49,2 odstotka.

5. Odkritje novih živalskih vrst
Na Tajskem so znanstveniki našli novo vrsto črva oziroma stonoge, ki je izjemno nevarnega in napadalnega videza in zraste do 20 centimetrov v dolžino. Njen ugriz je tako nevaren, da vam ud zateče za nekaj dni, bolečine pa so izjemno boleče in podobne goreči žerjavici, poroča Večernji list.

6. Uboj britanske političarke in poskus uboja predsedniškega kandidata
Referendumska kampanja v času Brexita je postregla tudi z ekstremnimi reakcijami skrajnežev, ki so se s pištolo in nožem spravili na priljubljeno britansko parlamentarko Jo Cox. Prav tako se je podoben primer, vendar s srečnim izidom zgodil v Las Vegasu, kjer je 19- letni Anglež poskušal policistu vzeti pištolo in ustreliti Donalda Trumpa. Varnostna služba je fanta z duševnimi motnjami pravočasno onesposobila.

Umorjena britanska političarka Jo Cox (foto: epa)

Umorjena britanska političarka Jo Cox (foto: epa)

7. Izgon judovskih skupnosti iz arabskega sveta
Še pred nekaj desetletji je bil arabski svet dom številnim judovskim skupnostim, vendar so te zaradi nestabilnosti in vojn praktično izginile in se preseljujejo v Izrael. Zakonsko so judje zaščiteni samo še v Tuniziji in Maroku.

8. Islamska država poka po šivih
Odkar so iraške sile zasedle mesto Faludža, z druge strani pa prodirajo kurdi vse globlje v teritorij Islamske države, IS ne preostane drugega, kot da se umika iz teritorija Iraka. Slaba stran izgube moči se kaže v terorističnih napadih in premiku na druge teritorije in v Evropo.

9. Znanstveniki, ki mislijo, da so bogovi
Skupina znanstvenikov poskuša vzgojiti človeške organe v telesih svinj. Če bo eksperiment uspel, bi svet končal s fazo pomanjkanja notranjih organov. Njihov načrt je v vsaki svinji vzgojiti en človeški organ, ki bi bil zdrav in primeren za doniranje.

10. Umiranje koral doseglo apokaliptične razmere
Zadnja tri leta so svetovni oceani postali žalostna slika v primerjavi s tem, kar so bili nekoč. Na tisoče kilometrov koralnih grebenov se zaradi umiranja koral, spreminja v podvodne puščave. Največji Veliki avstralski greben najbolj občuti posledice segrevanja oceanov, svet pa s tem izgublja eno nod največjih čudes sveta.

Foto: epa

Foto: epa

M. P.