fbpx

Deset načinov za uporabo Coca-Cole

Foto: STA

Coca-Cola vsebuje kisline in druge kemikalije, ki so bolj pogoste v čistilih in pesticidih kot pa v pijačah. Zato lahko z njo odstranite tudi najbolj trdovratno umazanijo, star žvečilni gumi ali pa si z njo celo umijete lase. Pa še skodrani bodo!

Najbolj popularna pijača na svetu vseh časov je glede na sestavine, ki jih vsebuje, uporabna za veliko več stvari kot samo pitje. Poglejte, na katere načine jo lahko uporabljate:

1. Pesticid
Uporaba kokakole za zatiranje škodljivcev na poljščinah še zdaleč ni nenavadna. Pri številnih kmetih v Indiji je postala celo najbolj popularno sredstvo, saj je cenejša in učinkovitejša kot številni pesticidi.

2. Odstranjevalec žvečilnih gumijev
Presenetljivo učinkovita je ta gazirana pijača tudi pri odstranjevanju žvečilnih gumijev iz zapletenega lasišča. Šop las, ki je zapleten z žvečilnim gumijem, preprosto namočite v kozarec kokoakole za nekaj minut in videli boste, s kakšno lahkoto ga boste odstranili.

3. Bledilec lasnih barv
Če imate dolgočasno ter intenzivno barvo las, jo lahko popravite s spiranjem kokakole. Kisline v pijači bodo namreč raztopile in oslabele barvni odtenek. Morda zveni ta ukrep precej nenavadno, pa vendar je vaša rešitev vedno v dosegu hladilnika.

4. Analgetik 
Če vas na pikniku piči osa ali katera druga žuželka, boste s kokakolo zelo učinkovito ublažili posledice pikov. Skrivnost blaženja bolečin je v kemikaliji, ki se skriva samo v gaziranih pijačah.

(foto:STA)

S kokakolo boste odstranili tudi najbolj trdovratno umazanijo (foto: STA).

5. Pomivanje posode
Kemikalije, ki so sestavni del kokakole, zelo učinkovito odstranjujejo tudi najbolj zažgano, črno posodo. Če se želite izogniti mučnemu drgnjenju posode, polijte nekaj mehurčkaste tekočine v zamaščeno ponev ali pekač in počakajte nekaj minut. Zahvaljujoč kokakoli boste za čiščenje posode porabili manj truda kot ponavadi.

6. Meduzine opekline
Ožig meduze zna biti neprijeten, saj povzroča boleče alergije. Večina ljudi v paniki ne ve, kako reagirati, da bi čim bolj zmanjšali pekoče posledice. Če imate s seboj osvežilno pločevinko kokakole, jo raje polijte na boleče mesto, kot da jo hranite za lajšanje žeje. Njene sestavine dokazano lajšajo bolečine.

7. Kodranje las
Med številnimi sestavinami te svetovno znane pijače je fosforna kislina, ki jo dodajo za boljši okus. Ta dokazano povečuje kodravost las, zato umivanje las s kokakolo svetujejo vsem tistim, ki želijo bolj kodraste lase. Na ta nasvet se spomnite vsakič, ko boste hoteli kupiti drag preparat za kodranje las.

8. Odstranjevanje bencinskih hlapov
Vsakemu se je že pripetilo, da se je med točenjem goriva polil z bencinom ali nafto. In vsi vemo, kako težko je ta neprijeten vonj spraviti z oblačil. V pralni stroj enostavno dodajte pločevinko kokakole, ki bo zanesljivo odstranila z oblačil vse bencinske hlape.

Foto: STA

Čisti – po namakanju v kokakoli (foto:STA).

9. Čiščenje kovancev
Nihče točno ne ve, komu je padlo na pamet namakanje kovancev v kokakoli, vendar je zahvaljujoč njenim kislinam mogoče očistiti tudi najbolj zarjavel in oksidiran kovanec. Kovance preprosto namočite za nekaj minut in jih nato sperite s čisto vodo in bodo izgledali kot dragoceni zlatniki.

10. Straniščna školjka
Večina sredstev za čiščenje WC-školjke vsebuje kemikalije, ki so nevarne zdravju. Namesto njih v školjko zlijte pločevinko kokakole in počakajte eno uro, da začne delovati, nato pa zdrgnite in splaknite. Po tem postopku se bo vaša WC-školjka svetila kot nova.

M. P.