fbpx

To je deset najbolj prijaznih mest na svetu

Foto: iStock

Bralci angleške popotniške revije “Condé Nast Traveller” so tudi letošnje leto izbirali najbolj priljubljene popotniške destinacije. Navajamo seznam najbolj prijaznih mest po svetu, ki so se po njihovem izboru uvrstila najvišje na lestvici.

Imate čas, vendar se ne morete odločiti, kam bi odpotovali? Tudi jesen je odličen čas za potovanja. Mamljivih ponudb kar mrgoli, zato naj vam bo v pomoč pri izbiri seznam najbolj prijaznih mest, ki je nastal s pomočjo bralcev angleške popotniške revije “Condé Nast Traveller”. V letošnjem že osemindvajsetem glasovanju po vrsti – Readers’ Choice Awards – jih je sodelovalo 128.000, kar je največ doslej, in so pri izboru najboljših hotelov, otokov, letalskih linij ipd. pomagali z milijoni glasov in na desettisoče komentarji.

Med mesti vodi Sydney, deseti je Reykjavik
1. Letos je na prvem mestu Sydney, glavno mesto avstralske zvezne države Novi južni Wales, ki slovi po kilometrskih peščenih plažah in toplem podnebju. Največ glasov si je prislužil zaradi prijaznosti in ustrežljivosti prebivalcev, svoje slikovitosti in arhitekturnih znamenitosti, med katerimi je najprivlačnejša operna hiša.

2. Na drugo mesto se je – kot prvo med evropskimi mesti – uvrstil Dublin, ki v svoje mnogoštevilne pube in restavracije privablja tako domačine kot turiste. Obiskovalci nikakor ne smejo izpustiti ogleda Katedrale sv. Patricka in Pivovarne Guiness.

3. Na tretjem mestu je Queenstown v Novi Zelandiji, ki ponuja obilico aktivnosti v naravi, med drugim smučanje, pohodništvo, raftanje na brzicah in bungee jumping.

4. Sledi mu Krakow, ki vabi k ogledu s številnimi znamenitostmi, med največjimi je Grad Wawel kot simbol poljske državnosti.

5. Peto mesto zaseda belgijski Brugge kot slikovito in živahno mesto s številnimi rečnimi kanali, po katerih se lahko peljete z ladjico.

6. Na šestem mestu je Edinburg, ki je med obiskovalci priljubljen zaradi svojih številnih pubov, dobre lokalne glasbe in sproščenih domačinov, znan pa je tudi po svojih kulturnih festivalih.

7. Na sedmem mestu je starodavno mesto Kyoto, nekdanja prestolnica Japonske, ki se ponaša s številnimi templji in svetišči.

8. Sledi Budimpešta, ki je na obiskovalce naredila vtis s svojimi arhitektonskimi lepotami ter prijaznostjo in ustrežljivostjo domačinov.

9. Deveto mesto je zasedel Auckland na Novi Zelandiji, ki ponuja številne znamenitosti, med katerimi si še zlasti velja ogledati stolp Sky tower, Aucklandski muzej ter most Harbour Bridge.

10. Deseto mesto je zasedel Reykjavik, ki že več let velja za trendovsko metropolo, obiskovalci pa se tam dobro počutijo zaradi odprtosti in prijaznosti domačinov.

T. P.