fbpx

Dobra novica za nesrečne – smeh ni niti polovica zdravja

Foto: Istock

Dobra novica za nesrečne! Nova statistična študija razkriva, da vam sreča ne bo prinesla zdravja – oxfordski raziskovalci so namreč v študiji, ki je temeljila na milijonu žensk, ugotovili, da sreča ne izboljšuje zdravja in ne podaljšuje življenja. 

Videti je, da sreča in podobne mere blagostanja nimajo neposredne povezave s smrtnostjo,” ugotavljajo raziskovalci Univerze v Oxfordu.

Izsledke raziskave “Million Women Study” si lahko preberete tukaj.

Richard Peto: “Dobra novica za nesrečne”
Richard Peto in sodelavci iz Oxforda so se odločili raziskati povezavo sreče z zdravjem zaradi razširjenega prepričanja, da stres in nesreča povzročata nastanek bolezni, zaradi česar bolni pogosto mislijo, da so sami krivi za svoje težave, saj so bili preveč negativni in nesrečni. “Ni dobra ideja verjeti v stvari, ki niso resnične,” je v intervjuju za New York Times povedal Peto, avtor študije in profesor medicinske statistike in epidemiologije na Univerzi v Oxfordu.

Strokovnjaki trdijo, da so se prejšnje študije, ki so nastanek bolezni povezovale z nesrečo, motile, saj so zamešale vzrok in posledico. Zdravorazumsko zaključujejo, da je bolezen tista, ki povzroča nesrečo in ne nesreča tista, ki povzroča bolezen.

Študija, izvedena zgolj na ženskah
Rezultati temeljijo na študiji z naslovom Študija milijona žensk, ki je v obdobju med 1996 in 2001 spremljala ženske v starosti skupini med 50 in 69 let. Ker je bila študija izvedena zgolj na populaciji starejših žensk, ni jasno, ali so rezultati relevantni tudi za moške.

Precejšen delež žensk, ki so za študijo priznale, da so nesrečne ali po stresom, ni imel prav nič večjih možnosti za bolezen. Profesor Peto kljub temu svari, da lahko nesreča vendarle vpliva na zdravje, čeprav le posredno. “Nesreča lahko vodi v samomorilsko vedenje, alkoholizem in ostala zdravju nevarna vedenja,” opozarja Pete.

Žiga Korsika