fbpx

VIDEO: Raj za oboževalce filmov Vojna zvezd

70-letni Steve Sansweet ima največjo svetovno zbirko spominkov, povezanih s filmi Vojna zvezd. Zbral je več kot 300 tisoč predmetov, danes pa v San Franciscu vodi neprofitni muzej Rancho Obi-Wan.

“Oboževalci so resnično odigrali neverjetno pomembno vlogo pri ohranjanju filmov Vojne zvezd pri življenju,” je dejal Sansweet, nekdanji novinar časopisa Wall Street Journal. Leta 1996 se je kot vodja odnosov z oboževalci in upravljanja z vsebinami pridružil Lucasfilmu. Pravi, da je Lucasfilm po prvem delu filma Vojna zvezd iz leta 1977 pozorno prisluhnil oboževalcev in jim omogočil, da do neke mere “uveljavijo” lastništvo nad franšizo.

“Moja ljubezen do sage Vojna zvezd je rasla, vse je prehitela in tako sem začel zbirati že na začetku in skoraj štirideset let pozneje še vedno zbiram. Nekaj je v filmih, kar ohranja otroka v vseh nas,” je še povedal Sansweet.

Obsedenost s Vojno zvezd
Vesolje Vojne zvezd je tudi sestavni del življenja 35-letne ambiciozne igralke iz Los Angelesa. Jennifer Landa izdeluje nakit in odeje s podobami njenih najljubših junakov. Tema njenega poročnega dne je bila “Stormtroopers”, na torti so bile figurice junakov, celo njen oče je bil oblečen kot Darth Vader. Dejala je, da je želela nekaj, kar bi ju z možem predstavilo kot par, kakršen v resnici sta. Njena strast do Vojne zvezd meji že na obsedenost. Stanovanje ima napolnjeno s spominki Vojne zvezd, s posteljnino, prtljago, nakitom, modelčki za izdelovanje piškotov, copati, skodelicami, oblekami, torbicami in stekleno kavno mizico s figuricami junakov iz Vojne zvezd. Oblečena v pajkice z Darth Vaderjem in majico Vojna zvezd pravi, da je dejstvo, da v tem ni sama, tolažilno. Upa, da bo tudi njena petmesečna hčerka Lucia sčasoma delila strast do stvari, povezanih z Vojno zvezd.

“Počutila sem se, kot da ne spadam sem. Zato je bila Vojna zvezd in gledanje filmov zame način, kako pobegniti in občutiti, da spadam v ta svet, kjer so vse te različne vrste in karakterji prijatelji in živijo skupaj. In veš, da so tam uporniki, ki hočejo zrušiti mogočni imperij, in kot otroku, ki se je počutil kot upornik, mi je to dalo upanje,” je pojasnila Landa.

“Nekaj časa sem mislila, da sem s takšnimi občutki sama, potem pa sem na spletu našla ljudi, ki so čutili enako. Skoraj vsak dan je povezan z nečim iz Vojne zvezd,” je dejala Landa. “Ali si s pomočjo “stormtrooper” lopatice za jajca pripravim zajtrk, poslušam glasbo, twittam in delim najnovejši napovednik za film Sila se prebuja ali pa izdelujem nakit.”

Oboževalec že kot otrok
Še en veliki oboževalec filmov Vojna zvezd je tudi Michael Bender, ki večino svojega prostega časa preživi oblečen kot vojak imperija. To ni zabava samo zanj in njegove prijatelje, ampak tudi za bolne otroke, ki jih v kostumih obiskuje v bolnišnici. Pred kratkim je posodobil svojo opremo, privoščil si je namreč najnovejšo različico “stormtrooper” čelade.

“To je velika stvar. “Stormtrooper” je ikoničen za večino ljudi, je anonimen, je nekakšen vojak. Precej neverjetno je, da kar ogreje moje srce. Zelo me veseli, da jo imam. Kot sem rekel, le 250 ljudi ima takšno čelado,” je svoje veselje nad pridobitvijo opisal Bender.

36-letni fizioterapevt iz okolice Los Angelesa je že kot otrok postal oboževalec Vojne zvezd. Pri dveh letih je videl drugi film Imperij vrača udarec in pravi, da je to njegov prvi spomin iz otroštva. Z ženo in dvema psičkoma živi v dvosobnem stanovanju, kjer ima shranjeno omejeno različico zbirke knjig, vredne kar 3.200 dolarjev. Ima tudi zbirateljske šahovnice s filmskimi figuricami, v dnevni sobi in v hiši njegovih staršev pa se skriva še nešteto drugih stvari, od figuric, plakatov do umetniških slik. V omari hrani “stormtrooper” kostume, ki jih nosi kot član internacionalne skupine oboževalcev, imenovane “501. legija”. Nastala je leta 1997, danes pa ima že več kot 8.000 članov. Michael Bender pravi, da mu je skupina omogočila srečanje z ostalimi člani, tudi v Tuniziji, kjer so delno posneli več filmov Vojne zvezd. Z ženo imata že pred uradno prodajo kupljeni vstopnici za ogled novega filma, ki bo v ameriških kinematografih premierno predvajan 18. decembra .

 

Slovenski kinematografi so vstopnice za premiero “The Force Awakens”, ki bo (dan prej kot ameriška) 17. decembra, razprodali v šestih urah.

Na premieri za najbolj pričakovan film leta se oboževalci po celem svetu oblečejo v kostume svojih najljubših junakov. Pričakuje se, da bo film s podnaslovom “Sila se prebuja” v blagajne prinesel več sto milijonov dolarjev.

Sofija Pika Simič