fbpx

Dolenjska prestolnica bo gostila maraton kratkih filmov – prijave sprejemajo do 8. avgusta

Foto: STA

Tretji maraton ustvarjanja kratkih filmov v 60 urah Muvit/6×60 bo letos med 23. in 26. avgustom potekal v Novem mestu. Na maraton se je mogoče prijaviti do 8. avgusta. Organizatorji letos poleg slovenskih filmskih ekip k sodelovanju vabijo tudi filmske ustvarjalce iz drugih držav. Ob zaključku bodo podelili nagrade, v skupni vrednosti 4500 evrov.

Muvit/6×60 postaja že tradicionalno srečevališče vseh, ki jih navdušuje snemanje filmov. Prvi je leta 2014 potekal v Radovljici, lani pa ga je gostila Postojna. Letos bo središče dogajanja v Šolskemu centru Novo mesto, ki bo tudi neke vrste bazni tabor vseh sodelujočih, ekipe pa bodo lahko nastanjene v neposredni bližini, so sporočili organizatorji.

Šteje ustvarjalnost
Ekipe ljubiteljev filma bodo pri ustvarjanju od šest- do osemminutnih filmov omejene s časom in sredstvi. Zanašale se bodo lahko le na svojo ustvarjalnost in iznajdljivost. Končne izdelke bo ocenjevala tričlanska strokovna žirija priznanih filmskih ustvarjalcev.

Bogat spremljevalni program
Poleg maratona ustvarjanja kratkih filmov letošnji Muvit/6×60 prinaša tudi spremljevalni program, ki bo po besedah organizatorjev tesno povezan tako z lokalnimi filmskimi ustvarjalci kot tudi z občinstvom. Osnovnošolci se bodo lahko udeležili filmskih delavnic, za prebivalce Novega mesta pa organizator pripravlja filmske večere na prostem. “Eden od naših ciljev je spodbuditi mlade k filmskemu ustvarjanju, jim dati potreben zagon, da ustvarijo svoj film,” je poudarila umetniška in programska vodja Muvit/6×60 Maja Šest.

Kakovost filmov vse boljša
Že lani so organizatorji maratona zaznali višjo kakovost ustvarjenih filmov, želijo pa si, da bi bili letos še boljši. Po besedah Maje Šest bodo zato pripravili strokovni delavnici – režijsko in delavnico za direktorje fotografije. V vlogi mentorjev se bosta preizkusila lanskoletna žiranta, režiserka Barbara Zemljič in direktor fotografije Marko Kočevar.

Bogate nagrade za najbolj ustvarjalne
Ob zaključku maratona bodo poleg nagrad najboljšim trem ustvarjenim kratkim filmom podelili tudi nagrado občinstva ter nagrado najboljšemu filmu ekipe, ki ustvarja na območju Novega mesta.

B.P., STA