fbpx

Dragi moški, to je vaš dan. Kaj lahko pričakujete?

Foto: STA

Štirideset mučenikov je žrtvovalo svoja življenja, ker se niso želeli odpovedati krščanski veri. Po tradiciji bi morali moški na današnji dan prejeti simbolično darilo – suhe slive, trnje in klobaso. To naj bi jih spomnilo, da je mučeništvo v njihovih življenjih še vedno prisotno. Danes gre sicer bolj za izraz pozornosti moškim.

Dan mučenikov je spomin na dogodek iz časa vladavine cesarja Licinija, ki je bil na oblasti v letih od 308 do 324. Ta je od spora s cesarjem Konstantinom I. Velikim v krščanstvu videl sovražnika, za kristjane pa je odločil, da jih je potrebno spreobrniti ali pa odstraniti. Tudi vojakom na svojem območju je z odlokom ukazal, naj se krščanstvu odrečejo ali pa bodo kaznovani s smrtjo.

Cesarju se je junaško uprlo štirideset moških
Ukazu se je leta 320 junaško uprlo štirideset vojakov. Po legendi naj bi v zaporu napisali še poslednje pismo, oporoko, v kateri so zapisali, da želijo biti pokopani v vasi v Mali Aziji, danes znani pod imenom Kyrklar. Odvzeli so jim oblačila in jih 9. marca, v najhujši zimi, v bližini mesta Sebaste (danes Sivas v Turčiji) odpeljali do tamkajšnjega zmrznjenega ribnika ter jih vrgli vanj.

Naslednjega dne so trupla mučenikov zažgali na grmadi. Čeprav se vojakom ni izpolnila predsmrtna želja, da bi bili skupaj pokopani, so doživeli skupno smrt.

Suhe slive, trnje in klobasa
Po tradiciji naj bi moški na dan štiridesetih mučenikov kot znak partneričine pozornosti v dar prejeli suhe slive, trnje in klobaso. Danes gre sicer bolj za “povračilo” nežnejšega spola, ki dva dni prej praznuje dan žena. Verjetno pa je večina moških vesela vsakršne pozornosti svojih izbrank.

3 statistična dejstva o slovenskih moških
1. Najbolj priljubljeno fantovsko ime je Luka, med starejšimi pa je še vedno najpogostejše ime Franc.
2. Povprečen moški v višino meri 178 centimetrov, njegova povprečna teža pa je 85 kilogramov.
3. Moški se upokojijo dve leti kasneje kot ženske, vendar je njihova pokojnina višja.

N. K.