fbpx

Družina izklesala drugi Rushmore – na gorskem pobočju se je izrisala podoba indijanskega poglavarja

slikovni vir: http://www.epa.eu/arts-culture-and-entertainment-photos/monuments-heritage-sites-photos/chief-crazy-horse-memorial-photos-02283094

Družina Ziolkowski iz Južne Dakote je zadnjih 70 let klesala kip, ki je presenetil ljubitelje zgodovine in kulture, saj je skoraj desetkrat večji od granitnega batolita Rushmora. Obraz, ki zre v mimoidoče, tako meri kar dobrih 26 metrov!

Ko je Korczak Ziolkowski leta 1939 prvič prišel v Južno Dakoto, še ni vedel, da se bo le lučaj stran od Rushmora pred njegovimi očmi kaj kmalu prikazalo delo njegovih rok in hkrati delo njegovih sorodnikov. Henry Standing Bear si je pred tem že dolgo želel, da bi ameriški Indijanci v gorah Black Hills prav tako imeli svoj spomenik: “Moji prijatelji in jaz si želimo, da bi belci vedeli, da imamo tudi rdečekožci svoje heroje,” je še povedal leta 1940.

Čigav je obraz?
Pri oblikovanju obrazov in glav je imel Standing Bear v mislih svojega bratranca – Crazy Horse je bil namreč voditelj Oglale Lakote, ki se je v sjujski vojni med gorami Black Hills boril proti Združenim državam Amerike. Upor je bil uspešen, saj je Crazy Horse premagal ameriškega generala Georga Custerja – leta 1876 je tako bitka Battle of the Little Bighorn v Montani vplivala ne le na njihovo prihodnost, ampak tudi na (kot se bo izkazalo čez čas) umetniško udejstvovanje.

Kako velik bo kip?
Zanimivo je, da Ziolkowskega izdelovanje kipa sprva ni zanimalo; za to se je odločil šele po koncu druge svetovne vojne. Ko je opazil izdelovanje in postavljanje kipov herojem in generalom, so njegove misli uhajale v Južno Dakoto; tja, kjer bo postavljen kip, ki bo, ko bo res končan, večji od Rushmora.

Stolp, visok 171 metrov, je torej »prerasel« slavni Rushmore, ki v višino meri “le” dobrih 18 metrov.

Kaj pa turizem?
Presenetljivo je, da skulpturo v spomin generalu Crazy Horsu obišče le tretjina obiskovalcev in turistov, ki obiščejo tudi Rushmore: “Najpogosteje pridejo do Rushmora, se tam ustavijo in gredo nazaj – velika večina jih sploh ne ve, da smo tukaj,” je povedal domačin Matt.

Spomenik je, kot je povedala mlajša hči Ziolkowskega, zaenkrat najmanjši del večjega projekta. Se torej v prihodnosti obetajo še večji in še bolj grozljivi kamniti obrazi?

S. E.