fbpx

Enega izmed najzanimivejših karnevalov na svetu obiskalo 40.000 ljudi

Foto: Twitter

Na pustno nedeljo je na mednarodno karnevalsko povorko na Ptuj znova prišlo ogromno obiskovalcev od blizu in daleč. V letošnji povorki je sodelovalo več kot 2500 mask, med njimi so bili ob slovenskih skupinah še predstavniki drugih desetih držav. V najstarejšem slovenskem mestu si je karneval ogledalo okoli 40.000 ljudi.

Ker je bilo letos zaradi koledarja manj časa kot prejšnja leta (kurentovanje namreč tradicionalno poteka med svečnico in pepelnico), so organizatorji  56. Kurentovanja tokrat združili Etnofest in Karnevalfest v en dogodek. Ta dva dogodka se sicer odvijata ločeno.

Na karnevalu več kot 600 kurentov
Na čelu povorke je bil tudi tokrat princ karnevala Bertold Draneški. Ta v času Kurentovanja od župana mesta prevzame oblast. Predstavili so se tudi vsi tradicionalni pustni liki iz tega dela Slovenije. Tako smo lahko videli piceke, pokače, kopjaše in orače. Najbolj glasni so bili tudi tokrat kurenti, ki se jih je zbralo več kot 600.

Foto: Twitter

Foto: Elizabeth Mader/Twitter

Likov iz Cerknice tokrat ni bilo
Vodja organizacijskega odbora Branko Brumen je povedal, da so ponosni, da jim je uspelo na pustno nedeljo privabiti na Ptuj toliko likov, ki na ta dan običajno nastopajo v svojih lokalnih okoljih. “K nam je prišlo 15 skupin iz kar 10 držav, ob njih pa številne slovenske od vsepovsod. Etnofest sicer ponavadi pripravljamo prvo soboto v času Kurentovanja, ko je skupine lažje dobiti. Žal zato letos ni bilo z nami skupin iz Cerknice, ni bilo laufarjev in škoromatov, ki bi si jih želeli z nami, saj gre vendarle za največji karneval v tem delu Evrope,” je dejal Brumen.

Foto: Twitter

Foto: Andrej Čuš/Twitter

Lonely Planet je ptujsko Kurentovanje označil kot sedmi najzanimivejši karneval na svetu
Organizatorji letošnjega festivala so zadovoljni z dosedanjim potekom Kurentovanja, ki se bo izteklo s torkovim pokopom pusta.

“Kurentovanje, ki ga je Lonely Planet izpostavil kot sedmi najzanimivejši karnevalski festival na svetu, je pomemben del naše lokalne, regionalne in nacionalne identitete in pomembno vpliva na prepoznavnost krajev in regije. Tudi v prihodnje se bomo potrudili obiskovalcem zagotoviti vsaj takšno izkušnjo kot danes, ne skrivam pa ambicij, da v prihodnosti pokažemo še kaj več,” je dejal župan Ptuja Milan Senčar.

Foto: kurentovanje.net/ Twitter

Foto: kurentovanje.net/ Twitter

A. R., STA