Feministke zahtevale viagro za ženske in jo tudi dobile – z veliko stranskimi učinki

Foto: Instagram

V okviru kampanje Even the score (Izenačimo rezultat), ki izhaja iz dejstva, da obstaja za moške več kot 20 zdravil za zdravljenje erektilnih motenj/motenj libida, za ženske pa nobeno, so v podjetju Sprout pharmaceutical uspeli prepričati številna feministična gibanja, da si morajo izboriti še pravico do ‘ženske viagre’. Feministične aktivistke so skočile v zrak in dosegle svoje. Strokovnjaki ameriške agencije za zdravila (FDA) so popustili in zdravilo odobrili za uporabo, čeprav ima učinkovina flibanserin v resnici zelo majhen učinek na libido, ob tem pa veliko škodljivih stranskih učinkov.

Pred kratkim je večina naših in svetovnih medijev poročala o velikem napredku na področju zdravljenja težav pri spolnosti, ki naj bi jo dosegli s prvo odobritvijo ameriške agencije za zdravila (FDA) za prodajo pripravka, ki naj bi povečeval spolno slo pri ženskah, ki trpijo za pomanjkanjem libida. Zdravilo, ki ga boste prepoznali pod imenom Addyi vsebuje snov flibanserin, ki so jo prvi odkrili v nemškem podjetju Boehringer Ingelheim, ko so iskali nova zdravila za zdravljenje depresivnih motenj.

Za zdravljenje depresivnih motenj se flibanserin ni izkazal za učinkovitega, ugotovili pa so manjši vpliv na zviševanje libida/spolne sle pri ženskah. Pozitiven vpliv na povečanje spolne sle ima le pri 8–13 % žensk. Podjetju Boehringer ni uspelo zdravila pripeljati na trg zaradi pomislekov regulatornih organov o zelo nizki uspešnosti delovanja in številnih, tudi zaskrbljujočih stranskih učinkov zdravila, zaradi česar so nato patent prodali manjšemu farmacevtskemu podjetju Sprout pharmaceutical iz ZDA.

Neučinkovito zdravilo ima kopico stranskih učinkov
Po podatkih klinične raziskave ima zdravilo flibanserin precej stranskih učinkov. Pri rednem jemanju naj bi se pri vsaki peti ženski pojavljali stranski učinki v obliki nenadnih omedlevic, hitrega in močnega znižanja krvnega pritiska ter slabosti in vrtoglavice. Še posebej nevarno pa naj bi bilo hkratno jemanje flibanserina skupaj z alkoholom, saj lahko alkohol še močno poveča nevarnost pojava prej naštetih stranskih učinkov. Zaradi vsega naštetega je tudi FDA, zdaj, ko je odobrila prodajo zdravila, to storila z zadržkom, da ga lahko prodajajo samo dobro usposobljeni zdravniki in s posebnimi opozorili o nevarnosti uporabe.

Lahko se vprašamo, ali bodo res vse ženske, ki bi želele jemati to zdravilo, upoštevale pravilo, da ves čas jemanja zdravila (zdravilo je treba jemati vsakodnevno dalj časa, da bi sploh učinkovalo) ne smejo uživati alkohola? In da ga zaradi nevarnosti omedlevanja lahko jemljejo samo zvečer, saj bi jutranje jemanje lahko povzročalo omedlevice npr. med vožnjo v avtomobilu.

Dolgoročno lahko zdravilo povzroči depresijo
Flibanserin deluje na možgane, na receptorje za snov serotonin, ki je vključen v številne procese urejanja delovanja naših možganov in našega obnašanja. Flibanserin tako zmanjšuje aktivnost serotonina, saj preprečuje njegovo vezavo na serotoninske receptorje, beljakovine, preko katerih serotonin celicam sporoča svoja sporočila. A serotonin ima številne pomembne funkcije v možganih in nepravilnosti v njegovem delovanju so povezane z nekaterimi duševnimi boleznimi. Depresivna motnja se tako povezuje s prenizko vsebnostjo serotonina v živčnih celicah in najpomembnejša zdravila za depresivno motnjo so ravno zdravila, ki zvišujejo raven serotonina v možganskih celicah. Poleg tega je serotonin vključen v procese urejanja nasilnega obnašanja, odvisnosti in še številne druge. Glede na delovanje zdravila bi bila zelo pričakovana sprožitev depresivne motnje, saj flibanserin deluje ravno nasprotno sistemu, ki preprečuje pojav depresivnosti.

Neverjeten politični vpliv feminističnih gibanj
Zakaj je FDA sploh odobrila takšno zdravilo? Podjetje Sprout pharmaceutical se je lotilo postopka prijave skrajno prefinjeno. Ker so vedeli, da je podjetju Boehringer že spodletelo pri poskusu registracije/odobritve tega zdravila, je pred prijavo pri FDA sprožilo obsežno marketinško kampanjo, za katero je najelo ugledno marketinško agencijo. V okviru te kampanje, ki je izhajala iz izhodišča, da obstaja za moške več kot 20 zdravil za zdravljenje erektilnih motenj/motenj libida, za ženske pa nobeno (kampanjo so imenovali Even the score, kar v prevodu pomeni “izenačimo rezultat”), so uspeli prepričati številna feministična gibanja in aktivistke. Kampanja je postala politično pomembna in slišana. Zaradi nje so na koncu strokovnjaki FDA popustili in zdravilo odobrili za uporabo, čeprav ne brez nesoglasij.

Niti eden izmed 24-ih članov odbora FDA ni glasoval za prosto prodajo zdravila na trgu, 18 se jih je strinjalo, da lahko zdravilo prodajajo pod posebnim nadzorom in s poudarkom na seznanjanju vseh uporabnic o nevarnostih zdravila, 6 od 24-ih članov odbora pa je glasovalo proti odobritvi. Srhljivo je, kakšno moč imajo feministična gibanja in kako velik vpliv imajo na politiko in gospodarstvo. To že zdavnaj niso več zatirane ženske, ki se morajo boriti za enakopravnost, ampak nevarne harpije, ki s svojo bojevitostjo škodijo sebi in drugim. V tem boju so povsem izgubile glavo. Ali so se – preden so skočile v zrak – sploh pozanimale o tem, da je učinek zdravila izjemno majhen, da se bodo pri več ženskah, namesto da bi jim zdravilo pomagalo, pokazali resni stranski učinki, ki v skrajnih primerih lahko celo povzročijo smrt (zaradi hudega padca krvnega pritiska ali zaradi omedlevice npr. med vožnjo avtomobila)? Ali jih sploh zanima, da varnosti dolgotrajnega jemanja zdravila sploh niso preučili in glede na njegovo delovanje obstaja velika verjetnost, da bo delovalo škodljivo na možgane?

24kul.si

 • Rožle

  Pa pustite jih…. naj se v miru dozirajo ….

  • Olga

   Upam, da tudi samoplačniško! Želja po “zdravljenju” zdravih žensk…. se je že dogajala v Sloveniji! Kaj mislite na čigavem zeljniku je zrastla?

   • pokvarjeniSvet

    pri feministkah ?

    normalno to je del kulturno marksističnih dekadetnih skupin financiranih od Askhenazijev soroš je njihov sodelavec in operativec….v to spadajo transhumanizem, tehnokracija, agenderstvo/transgenderstvo, LGBT, anti fa, anarho levičarji, diversity for Europe…itd.

    skratka sami odpad ki nam dela škodo.

 • Nata

  Zakaj ga pa potrebujejo ??

  Aja, da so ” enake ” z moškim !!

  • Steiermark

   Da bodo vizuelno “enake moškim”, bodo morale pa še opraviti kakšno operacijo…..

 • Olga

  Naj gredo k ISIS za “gospodinje”! Ne bodo rabile viagre!

  • dež

   Pa flajšter čez gobec in musli make-up.

  • FreedomAndDemocracyNOT

   sej dejansko bi jih res zrajcal rezanje glav, vecinoma so itak sociopatke moderne feministke

 • Peter

  Me pa res zanima, kako to zgleda, ko imajo trdo, no.

  • Rožle

   A niso one že skos mal trde….?

   • busnisman

    kje ?

    • Rožle

     Cele …

  • rubec

   Hahahahaha. Zjutraj bi se v tem primeru malce spraševal s čim te je včeraj ko si pijan priplezal domov pravzaprav zadela. Z njo ali s ponvo.

 • Kat Wilson

  Em, sej španska muha deluje na ženske… No, nekatere. Oz. bi rekla da večino…? Španska muhca ali pa bogat tipček, pa se libido poveča :)) Spet to velja samo za nekatere, bi rekla, da ima vsaka ženska svoje “sprožilce libida”, med drugim se najde tut dobra čokolada, ali pa ubogljiv soprog ki te po želji zmasira in pove, da si povsem lepa, suha in normalna, tudi če si nora in debela. Sicer pa nisem vedela, da feministke rabijo svojo “viagro” – kaj se to pravi? Da so nehale sovražit moške in hočejo k***c?

 • Franc Šink

  Kaj pa španska muha? Sicer je pa depresija pogosta pri fenimistkah.Imajo težave z lastno identiteto lastnega spola.

 • Vince Blake

  Feminizem je treba označiti za tisto, kar v resnici je. Sovražno delovanje in rak človeštva. In ko ženskam ne bo nobeden več pral možganov, kako da so zatirane žrtve (bele) patriarhije, bo tudi libido narasel. Ne rabijo nobene viagre. Pa dedci se morajo začeti obnašati kot dedci, ne kot copatki.

 • pokvarjeniSvet

  in to samo da bi bile enake moškim ….bolano in skregano zdravo pametjo in logiko.

  kaj pol bodo Arabci in Afričani lažje posiljevali ženske če jim bodo te tablete vrgli v pijačo ??

  • sevenx

   Dlje bodo zdržale ko jih bodo posiljevali…

 • FRANC3

  Feministke niso bolne med nogami, ampak v glavi.

  • Vince Blake

   He, he, natanko tako Francl. V bistvi so fouš ostalim ženskam, katere njihovi deci vsak dan pošteno nabrišejo, njih pa nobeden še povohat noče.

 • busnisman

  Babje prismode.

  • Steiermark

   Niso “babe prismojene” ampak, tako kot moški, sledijo “trendom”, kjer moraš biti vedno in ob vsaki priliki pripravljen sexati, ker drugače nisi “in”…. Tudi moški, ki nimajo erekcije in to hočejo doseči, na vsak način, tudi z viagro, riskirajo infarkt….. kar jih niti malo ne skrbi, pa četudi umrejo v postelji……glavno je, da lahko v svojih “evidencah” zabeležijo še en +…… Bedno in slaboumno.

   • Vince Blake

    Mislim, da busnisman ni imel v mislih vseh “bab”, ampak zgolj feministke. Tistih 10% žensk, ki se deklarira za feministke. Od teh 10 % jih je kakih 5 % močnih, dominantnih žensk, vse ostalo so pa navadne zgube. Takole čez palec pogledano.
    Če se motim, naj ne busnisman popravi….da se bom lahko ne-strinjal z njim. K sreči niso vse slovenke prismojene.
    Drugače se pa deloma strinjam s tabo. Tudi moška nečimrnost in tekmovalnost obstajata. To nam je v genih. Zgleda.

 • dob

  Naslednja zahteva bo zastonj baterija za vibrator.

  • Steiermark

   Verjetno bo za takšne, ki potrebujejo stimulanse, potreben izmenični tok – 220 V, direktno priključenih…..

  • tarantela

   Ideja je dobra, samo zame malce prepozno, he-he…

   • Kataklizma

    za “doba” pa ni nikoli prepozno, očitno porabi toliko baterij, da navija za subvencioniranje

 • Tanja Bor

  Nova24TV je priložnost za sesutje mita o feminizmu. Začnite z anketo, koliko žensk se z modernimi feminističnimi blodnjami sploh strinja. Nekaj je že na spletu: http://libertennial.com/10-winning-arguments-against-radical-feminism

 • renee

  Vse poslat unmu v korejo!

 • Droid

  Ob eni priloznosti se zgrazate nad muslimani in njihovim zatiranjem zensk, zdaj pa vi zatirate. Kaj je tukaj problem? Tako kot nekateri moski, potrebujejo nekatere zenske pomoc za doseganje zadovoljive spolnosti.

 • tarantela

  Ma, res ne vem, kaj bi radi!? V nekaterih krajih ženske obrezujejo, takrat se vsi zgražamo, kar je prav. Ko pa bi ženska rada uživala, ste pa fouš. Menim, da bi marsikateri dedec nehal skakati čez plot, če bi bila njegova žena malce bolj živahna v postelji. Tepci pa ste, zarukani!

 • Adolf Hitler

  drolje