[FOTO] Britanci praznujejo: Kraljica Elizabeta dopolnila 90 let

Foto: epa

Britanija praznuje 90. rojstni dan kraljice Elizabete II., priljubljene monarhinje, ki je uspešno prekrmarila družinske škandale ter se obdržala v dobi novih tehnologij in interneta. Princ Charles se je materi poklonil s Shakespearovimi verzi, ki jih je prebral na radiu BBC.

Po krajši slovesnosti je slavljenka z možem Filipom odkrila ploščo, posvečeno kraljevemu poštnemu uradu, ki letos praznuje 500 let obstoja. Nocoj pa bo kraljica tradicionalno prižgala svetilnik, prvega od tisočih, ki bodo njej v čast goreli po državi in po svetu. Potem bo na svojem domu gostila družinsko večerjo.

 

Kraljica Elizabeta II. je najdlje vladajoča med angleškimi kralji in kraljicami. Okronana je bila leta 1953 in je še vedno aktivna monarhinja. V zadnjih letih je nekatere dolžnosti prenesla na sina Charlesa ter na vnuka Williama in njegovo ženo Kate.

Kraljica ustvarila tri nove uradne fotografije
Fotografinja Annie Leibovitz je ob kraljičinem rojstnem dnevu posnela tri nove uradne kraljičine fotografije.
Na prvi je kraljica s svojo edino hčerko, princeso Ano, na drugi pozira s svojimi psi, na tretji pa je obkrožena z najmlajšimi družinskimi člani.

Britanci so nad praznovanjem navdušeni. “Ona je edinstvena in ves svet želi kraljico, kot je naša, ampak je ne morejo imeti, zato prihajajo k nam. Ona je posebna,” je povedala ena izmed udeleženk praznovanja, poroča AFP.

N. K.